Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vladimír Michajlovič Bechtěrev

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vladimír Michajlovič Bechtěrev"— Transkript prezentace:

1

2 Vladimír Michajlovič Bechtěrev
 ( ) Ivan Petrovič Pavlov  ( ) Nikolaj Evgenjevič Vvedenskij ( ) Alexej Alexejevič Uchtomskij (1875 – 1942) Bronislav Fortunatovič Verigo (1860 – 1925) Ivan Michajlovič Sečenov  ( ) Alexej Matvejevič Filomafitskij (1807 – 1849) Viktor Vasiljevič Pašutin (1845—1901)

3 A.M.Filomafitskij (1807 – 1849) transfúze krve eterová narkóza

4 Vladimír Michajlovič Bechtěrev (1857 - 1927)
Ruský lékař Vladimír Michajlovič Bechtěrev  vystoupil s kritikou introspekce a s požadavkem objektivního studia psychiky. Chování označil za reflexy mozku a psychologie v jeho pojetí se stala reflexologií. Je považován nejenom za zakladatele ruské reflexologie, ale také za zakladatele ruské experimentální psychologie. V roce 1907 založil Psychoneurologický ústav a v roce 1909 Ústav pro výzkum rozvoje dítěte. Vladimír Michajlovič Bechtěrev  ( ) Zakladatel ruské psychofyziologie. Zabýval se reflexní teorií psychické činnosti. Oddělil vstupní a výstupní část reflexního oblouku a pojednal o jeho ústřední části. Považoval i myšlení za speciální druh reflexu, stejně jako duševní činnost vůbec. Byl to předchůdce I. P. Pavlova. Byl profesorem na univerzitě v Oděse, Petrohradě a v Moskvě. Objevil proces centrálního útlumu v mozku. Provedl syntézu asocianismu, reflexní koncepce ve fyziologii, fyziologie smyslů. Ivan Michajlovič Sečenov   ( )

5 Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936)
 byl ruský fyziolog, psycholog a lékař, který se zabýval studiem trávicích procesů a s nimi spojených reflexů. V roce 1904 obdržel za své výzkumy Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Byl 24. nejcitovanějším psychologem ve 20. století. Své objevy nakonec shrnul ve sborníku Podmíněné reflexy (1923): Nepodmíněný podnět-působí bez žádných zvláštních podmínek; Nepodmíněný reflex-reakce na nepodmíněný podnět (instinkt); Podmíněný podnět-původně neutrální podnět; Podmíněný reflex-reakce na podmíněný podnět. Využití těchto klasických podmiňování se užívá v léčbě alkoholismu - alkoholikovi se po požití, čichnutí, nebo dívání se na alkohol podá tableta, která do půl hodiny způsobí zvracení. Takto se to užívá několik týdnů a závislý člověk si podmíní tuto spojitost, tzn. že po ukončení léčby mu pohled, vůně i chuť na alkohol působí pocit zvracení, takže se k tomuto zlozvyku těžko vrací.

6

7 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Vladimír Michajlovič Bechtěrev"

Podobné prezentace


Reklamy Google