Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_336 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie Ročník 4. Datum vytvoření Anotace Výklad nové látky Nervová soustava II. Prezentace Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Nervová soustava

3 Reflex reflexem se rozumí odpověď organismu na nějaké podráždění
je to funkční jednotka nervové soustavy můžeme rozdělit do dvou skupin: reflexy nepodmíněné – vrozené, zcela automatické reakce patří sem ochranné reflexy (kýchací, kašlací, mrkací) novorozenecké reflexy (úchopový reflex, sací reflex) patelární reflex reflexy podmíněné – naučené, dočasné, opakovanými situacemi se mohou posilovat nebo naopak vyhasínají studiem podmíněných reflexů se zabýval ruský lékař Ivan Petrovič Pavlov (pokusy se psy)

4 Reflexní oblouk je to struktura, která umožňuje reflex je tvořen z:
receptoru (tem přijímá podněty z okolí) – dostředivá nervová dráha (ta přivádí informace do centrální nervové soustavy) – odstředivá nervová dráha – efektor (sval nebo žláza)

5 Reflexní oblouk

6 Příklady nepodmíněných reflexů
Zornicový reflex sledovaná osoba si sedne tváří k oknu (ne proti slunci) a zakryje si oběma rukama otevřené oči. Asi po 10 sekundách si oči odkryje. Druhý studen z dvojice pozoruje zornice obou očí sledované osoby, které jsou nejdříve rozšířené, ale působením světla se rychle zúží. Mrkací reflex uděláme prudký pohyb rukou těsně k očím sedícího vyšetřovaného. Následuje reflexní sevření víček. Patelární reflex vyšetřovaný se posadí, přeloží pravé koleno přes levé. Mezi zakončením holenní kosti a patelou na pravé končetině nahmatáme šlachu, která nad kolenem přechází do čtyřhlavého stehenního svalu. Svaly musí být uvolněné, noha visí volně. S vyšetřovanou osobou rozmlouváme, abychom odvedli její pozornost. Neočekávaně zlehka klepneme neurologickým kladívkem nebo malíkovou hranou ruky na šlachu pod patelou kolena.

7 Zdroje PROF. RNDR. IVAN NOVOTNÝ, DRSC.; RNDR. MICHAL HRUŠKA. Biologie člověka. nakladatelství učebnic Fortuna Praha: Fortuna Praha, 1998, ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google