Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Při přemístění částic s nábojem Q ve vnější části obvodu z jedné svorky zdroje na druhou vykonají síly elektrického pole práci W. Elektrická práce ve.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Při přemístění částic s nábojem Q ve vnější části obvodu z jedné svorky zdroje na druhou vykonají síly elektrického pole práci W. Elektrická práce ve."— Transkript prezentace:

1

2 Při přemístění částic s nábojem Q ve vnější části obvodu z jedné svorky zdroje na druhou vykonají síly elektrického pole práci W. Elektrická práce ve vnější části obvodu W + -

3 Elektrická práce se projeví zahřátím vodiče: - kinetická energie usměrneného pohybu částic s nábojem se při srážkách odevzdává kmitajícím částicím krysta- lové mřížky - zvětšuje se vnitřní energie vodiče. Mírou změny vnitřní energie je teplo. Q - Joulovo teplo.

4 Využití Joulova tepla v praxi: - tavné pojistky,

5 Využití Joulova tepla v praxi: - tavné pojistky, - žehličky, - elektrické pícky, - infrazářiče, - přerušovače světel.

6 Výkon konstantního proudu v spotřebiči Výkon konstantního proudu v spotřebiči je elektrický příkon spotřebiče. + -

7 Účinnost zdroje  Účinnost zdroje je tím větší, čím je větší odpor vněj- ší části obvodu R v porovnání s vnitřním odpo- rem zdroje R i. Např.: jestliže R=R i, potom  = 0,5.100%=50% + -

8 Topnou spirálou elektrického krbu o odporu 10 ohmů prochází proud 20 A po dobu 2,5 h. Urči příkon krbu a spotřebovanou elektrickou energii. P=4 kW, E=10 kWh

9 Na elektrický vařič o výkonu 600 W postavíme kovovou nádobu se 2 l vody o teplotě 14°C. Za jakou dobu přivedeme vodu do varu? Ztráty energie do okolí neuvažujeme. t=20 min.


Stáhnout ppt "Při přemístění částic s nábojem Q ve vnější části obvodu z jedné svorky zdroje na druhou vykonají síly elektrického pole práci W. Elektrická práce ve."

Podobné prezentace


Reklamy Google