Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te1.11 SEUROP a JUT Vytvořeno:06. 04. 2013 Ověřeno: 19.0 4.2013 Třída:ŘU1

2 Jatečné opracování Vzdělávací oblast:Zpracování masa Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dostupné klasifikační tabulky z odborných časopisů „MASO“ Klíčová slova:klasifikace, kvalita, zmasilost Anotace:Materiál je určen pro výuku JUT v odborném předmětu technologie a zpracování masa.

3 Definice Seurop Jednotný systém klasifikace jatečně upravených těl. Jednotný systém klasifikace jatečně upravených těl. Při klasifikaci se sleduje zmasilost, která je dána stavbou jatečného těla a vyjadřuje se třídami SEUROP. Při klasifikaci se sleduje zmasilost, která je dána stavbou jatečného těla a vyjadřuje se třídami SEUROP. Vytvořit jednotné hodnocení založené na vizuálním posouzení zmasilosti a protučnělosti ve všech zemích EU. Vytvořit jednotné hodnocení založené na vizuálním posouzení zmasilosti a protučnělosti ve všech zemích EU. Existuje obecná shoda, že právě klasifikace SEUROP významně přispěla ke zlepšení zmasilosti jatečně upravených těl a zároveň představuje významný informační zdroj o skladbě jatečného těla v současnosti. Existuje obecná shoda, že právě klasifikace SEUROP významně přispěla ke zlepšení zmasilosti jatečně upravených těl a zároveň představuje významný informační zdroj o skladbě jatečného těla v současnosti.

4 Definice JUT Celé nebo ve střední linii podélně rozdělené tělo na 2 jatečné půlky, vykrvené, vykolené (bez orgánů dutiny hrudní, břišní a pánevní, bez jazyka, štětin, špárků, pohlavního ústrojí, ledvin, ledvinového tuku a bránice). výjimky: ČR, Rakousko – do JUT patří ledvinový tuk – plsť. hmotnost JUT – na vychladlém těle při zjišťování za tepla max. 45 min od vykrveni– 2 % (při překročení se odpočet 2% snižuje za 15 min o 0,1%)

5 Biologická východiska klasifikace stanovení podílu svaloviny stanovení podílu svaloviny –přímé metody –nepřímé metody – pomocné ukazatele  rychle měřitelné  bez enormních finančních nákladů  bez hygienického rizika  bez snížení hodnoty zpracované suroviny  dostatečný vztah k podílu svaloviny

6 Možnosti klasifikace Laterální x mediální (boční a postraní, X středový). Laterální x mediální (boční a postraní, X středový). Invazivní x neinvazivní (násilný x nenásilný). Invazivní x neinvazivní (násilný x nenásilný). Automatické x ruční. Automatické x ruční.

7 Zpeněžování skotu a prasat Subjektivní hodnocení (zmasilost a protučnělost, systém SEUROP) klasifikace v mase.Subjektivní hodnocení (zmasilost a protučnělost, systém SEUROP) klasifikace v mase. Aparativní hodnocení (měření a stanovení podílu výtěžnosti svaloviny, tuku) klasifikace v mase.Aparativní hodnocení (měření a stanovení podílu výtěžnosti svaloviny, tuku) klasifikace v mase.

8 Otázky a odpovědi Co je úkolem systému SEUROP? Co je úkolem systému SEUROP? Vytvořit jednotné hodnocení založené na vizuálním posouzení zmasilosti a protučnělosti ve všech zemích EU. - Uveď definici jatečně upraveného těla. Celé nebo ve střední linii podélně rozdělené tělo na 2 jatečné půlky, vykrvené, vykolené (bez orgánů dutiny hrudní, břišní a pánevní, bez jazyka, štětin, špárků, pohlavního ústrojí, ledvin, ledvinového tuku a bránice) výjimky: ČR, Rakousko – do JUT patří ledvinový tuk – plsť. - Uveď možnosti klasifikace. Laterální x mediální. Invazivní x neinvazivní. Automatické x ruční.

9 Použité zdroje www.cmsch.cz/store/seurop-metodika- mze-pro-vypracovani-protokolu.pdfwww.cmsch.cz/store/seurop-metodika- mze-pro-vypracovani-protokolu.pdf seurop - Obrázky.cz Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google