Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 7. 12. 2012 Autor: Mgr. Pavel Navrátil Určeno pro předmět: Informační a komunikační technologie Tematická oblast: Práce se standardním aplikačním programovým vybavením textový editor Obor vzdělání: Podnikání (64-41-L/51) 2. ročník Název výukového materiálu: Tabulky II Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_ICTPS2A1960NAV

2 TABULKY II Motto: Ve škatulkách podruhé…

3 PŘÍKLADY z praxe Naučili jsme se vkládat do textu jednoduché tabulky Pomocí předdefinovaných stylů můžeme dosáhnout zajímavé výsledky Naučíme se nastavovat: šířku sloupců výšku řádků Slučovat buňky Rozdělovat buňky Zarovnávat obsah buněk

4 Zopakujme si Buňku označíme klepnutím vedle jejího levého okraje Více buněk označíme tažením Řádek, nebo sloupec klepnutím před (nebo nad) Nesouvislý výběr (dovybírávání) provádíme myší s pomocí CTRL Označování buněk v tabulce JAK na to?

5 Některé nadpisy a texty mohou být „přes“ více buněk, zvýrazníme a můžeme použít pravé tlačítko na myši Nebo použijeme panel nástrojů Tabulka a na záložce Rozložení je i Sloučit buňky Slučování buněk JAK na to?

6 Rozdělme buňku na tři části Je možné udělat tabulku z malých kousků a pak buňky slučovat (bylo by to ale pomalé) Výhodnější bude buňku označit a použít kontextové menu (pravá myš) nebo panel nástrojů Tabulka – Rozložení – rozdělit buňky Rozdělení buňky / buněk JAK na to?

7 Obsah buňky můžeme zarovnat devíti způsoby svisle (nahoru, na střed, dolů) vodorovně (doleva, na střed, doprava) Směr textu můžeme nastavit samostatným tlačítkem, nebo píšeme a po každém písmenku zmáčkneme ENTER Zarovnání obsahu buňky JAK na to?

8 ZÁKLADní verze Toto je základní verze tabulky Zformátujeme text Barva Velikost Zarovnání Upravíme šířku sloupců Části tabulky orámujeme, popř. obarvíme

9 Pokud nám nevyhovuje šířka sloupce, můžeme ji upravit posunutím hranice sloupce Pokud chceme měnit šířku mezi dvěma buňkami a nechceme měnit celý sloupec, musíme si obě buňky označit a hranici posunout na požadovanou velikost Změna šířky sloupce JAK na to?

10 Při změnách šířky (či výšky) může dojít k tomu, že sloupce (nebo řádky ) jsou různě široké (vysoké) Příslušné sloupce (řádky) označíme a v kontextovém menu (pravé tlačítko myši) si zvolíme stejnou šířku, nebo výšku Stejné řádky (sloupce) JAK na to?

11 FINÁLE Rozdělení a sloučení buněk podle požadavků Úprava šířky buněk Zformátování textu Podbarvení záhlaví

12 SHRNUTÍ, opakování, dotazy Tabulky mají mnoho možností Naučili jsme se: Rozdělovat a slučovat buňky Upravovat jejich šířku Sloupce (řádky) stejně široké (vysoké) Zarovnávat obsah Rozsah nastavování a možností tabulek je nad rámec tohoto bloku

13 1) Navrhni tabulku s programem lidové veselice. Použít můžeš: * amfiteátr, asfaltovou plochu, stánky s občerstvením, travnatou plochu * folklórní kapelu „Ogaři“, dechovku, rockovou skupinu „Impuls“ * ukázku lidových řemesel, dětský kolotoč, malé koníky, střelnici * pro děti zorganizuj kreslení na chodníku, jízdu zručnosti a přeskakování panáka * akce bude trvat od 14 do 22 hodin 2) Výsledek práce ulož pod názvem tabulky II a zašli emailem vyučujícímu ÚKOL(y)

14 CITACE a zdroje MS Office 2010. 2010.


Stáhnout ppt "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google