Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bertino údolí Neuvěřitelné se stalo skutkem a s příchodem nového starosty Ústí nad Labem (Gandalovičem) se konečně začínají řešit věci, donedávna neřešitelné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bertino údolí Neuvěřitelné se stalo skutkem a s příchodem nového starosty Ústí nad Labem (Gandalovičem) se konečně začínají řešit věci, donedávna neřešitelné."— Transkript prezentace:

1 Bertino údolí Neuvěřitelné se stalo skutkem a s příchodem nového starosty Ústí nad Labem (Gandalovičem) se konečně začínají řešit věci, donedávna neřešitelné. (Větruše, letní kino, Bertino údolí, úklidové čety atd...). Já si těchto činů vážím a také jsem na radnici (poprvé ve svém životě) poslal e-mailem poděkování. Lidé se naučili jenom nadávat (já vlastně také) a pozitivních krůčků si málokdo všimne. Krásným příkladem se stalo Bertino údolí o kterém jsem na těchto stránkách již dříve psal. Údolí prošlo nedávno celkovou rekonstrukcí. Uklízelo se, opravovalo, dávaly se nové lavičky, stavěly se můstky, čistil se potok. Já jsem si udělal chvilku a ač nebyly příznivé světelné podmínky na focení, tak jsem něco cvaknul.

2 Bertino údolí

3 bývalý dům paní šlechtičny Berty bývalý dům paní šlechtičny Berty

4 Stříbrníky Stříbrníky (Ziebernik) - 257 m n. m. Původ obce není znám. V počátcích ranného feudalismu patřila asi jako korunní zboží k ústeckému hradu. Později jako součást poddanského statku Vaňov, k němuž náležely obce Vaňov, Stříbrníky a Kabát, královskému městu Ústí. Název je nepochybně odvozen od stříbra, které se tu nalézalo a těžilo. Původně mělo jméno tvar jednotného čísla. První zmínka je až z roku 1438 (in villa Strziebrnyk) a ještě v r. 1528 čteme Stáňa z Sříbrníka. Teprve později dotalo jméno podobu čísla množného. Když projdeme krátkým úsekem Důlců a v místě, kde se vpravo do terénu noří široké potrubí obalené stříbřitou izolací, vejdeme, jsme v údolí Stříbrnického potoka. Údolí se stále zužuje a nabývá romantického rázu. ze zarostlých strání se noří sopečný tuf s tvrdými koulemi. Najdete tam různé jeskyňky snad ještě z doby dolování stříbra. Stříbrnický potok je zaříznutý až do hloubky 30 m Stříbrníky (Ziebernik) - 257 m n. m. Původ obce není znám. V počátcích ranného feudalismu patřila asi jako korunní zboží k ústeckému hradu. Později jako součást poddanského statku Vaňov, k němuž náležely obce Vaňov, Stříbrníky a Kabát, královskému městu Ústí. Název je nepochybně odvozen od stříbra, které se tu nalézalo a těžilo. Původně mělo jméno tvar jednotného čísla. První zmínka je až z roku 1438 (in villa Strziebrnyk) a ještě v r. 1528 čteme Stáňa z Sříbrníka. Teprve později dotalo jméno podobu čísla množného. Když projdeme krátkým úsekem Důlců a v místě, kde se vpravo do terénu noří široké potrubí obalené stříbřitou izolací, vejdeme, jsme v údolí Stříbrnického potoka. Údolí se stále zužuje a nabývá romantického rázu. ze zarostlých strání se noří sopečný tuf s tvrdými koulemi. Najdete tam různé jeskyňky snad ještě z doby dolování stříbra. Stříbrnický potok je zaříznutý až do hloubky 30 mVaňovKabátÚstíVaňovKabátÚstí

5 Bertino údolí


Stáhnout ppt "Bertino údolí Neuvěřitelné se stalo skutkem a s příchodem nového starosty Ústí nad Labem (Gandalovičem) se konečně začínají řešit věci, donedávna neřešitelné."

Podobné prezentace


Reklamy Google