Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityIII/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorMgr. Jiří Čapek Číslo materiáluVY_32_INOVACE_FYZ_2U_CA_15_09 NázevVedení elektrického proudu v kapalinách Druh učebního materiáluPrezentace PředmětFyzika Ročníkdruhý Tématický celekelektřina a magnetismus AnotaceZákonitosti vedení el. proudu v kapalinách a jeho využití Metodický pokynPoužít promítnutí pomocí dataprojektoru, 35 min Klíčová slovakation, anion, disociace, elektrolyt, galvanizace (pokovování) Očekávaný výstupŽák umí vysvětlit způsob vedení el. proudu v kapalinách, zná důsledky tohoto procesu a jejich využití v průmyslu. Datum vytvoření17.12.2013

2 Vedení el. proudu v kapalinách Aby vznikl el. proud v kapalinách musí v nich být volní nositelé el. náboje. Zcela čistá voda nemá žádné volné nositele el. náboje a proto jí el. proud neprochází.

3 Vedení el. proudu v kapalinách NaCl Aby vznikl el. proud v kapalinách musí v nich být volní nositelé el. náboje. Zcela čistá voda nemá žádné volné nositele el. náboje a proto jí el. proud neprochází. Nositelé el. náboje v kapalině vzniknou po přidání vhodné látky – obvykle soli, kyseliny, zásady. například dáme-li do vody chlorid sodný (kuchyňskou sůl) Molekuly soli se ve vodě rozdělí na ionty. Tento jev nazýváme disociace molekul. Na+Cl - Kapalina, která je schopna vést el. proud se nazývá elektrolyt Kladné ionty – kationty Záporné ionty - anionty

4 Vedení el. proudu v kapalinách + - Uzavřeme-li el. obvod, vznikne v kapalině el. pole. El. pole usměrní pohyb iontů k elektrodám. Tím dochází k přenosu el. náboje a kapalinou tedy prochází el. proud. Na elektrodách odevzdávají ionty svůj náboj a mění se v neutrální atomy, nebo molekuly, které se vylučují na povrchu elektrod. Vyloučené látky mohou reagovat s elektrodami nebo elektrolytem. Tento děj se nazývá elektrolýza. El. proud v kapalinách je veden pomocí iontů.

5 Vedení el. proudu v kapalinách + - Při elektrolýze se vylučuje kov nebo vodík vždy na záporné elektrodě. Na kladné elektrodě se vylučuje zbylá část molekuly ale obvykle reaguje s roztokem a vzniká nová molekula. Tento princip se využívá v průmyslu k tzv. galvanickému pokovování. Tzn. běžný kov se tak pokryje kovem ušlechtilým. (chromování, poniklování, postříbření apod.) kov Množství vyloučeného kovu závisí na velikosti procházejícího proudu a času, po který proud prochází.

6 Vedení el. proudu v kapalinách Velikost procházejícího proudu závisí na: - koncentraci iontů v kapalině - Ohmův zákon platí, ale s úpravou- velikosti napětí zdroje U r – rozkladné napětí To je napětí, které vzniká u povrchu elektrod v důsledku reakce elektrod s elektrolytem, do kterého se uvolňují ionty. V blízkosti povrchu vzniká vrstva iontů mezi nimiž a elektrodou je opačné napětí U r Existence napětí mezi kapalinou a elektrodou kvůli této dvojvrstvě, při vhodné kombinaci kovů a kapaliny, se využívá pro konstrukci elektrických článků (baterie).


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google