Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jiří Čapek Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FYZ_3U_CA_15_16 Název Duté zrcadlo Druh učebního materiálu Prezentace Předmět Fyzika Ročník třetí Tématický celek optika Anotace Vysvětlení způsobu vzniku obrazu na dutém zrcadle a jeho vlastností.. Metodický pokyn Použít promítnutí pomocí dataprojektoru, 35 min Klíčová slova duté zrcadlo, střed křivosti, vrchol zrcadla, optická osa, ohnisko, hlavní paprsky. Očekávaný výstup Žák umí nakreslit schematicky vznik obrazu na dutém zrcadle a zná jeho vlastnosti v souvislosti s polohou předmětu vůči zrcadlu. Datum vytvoření

2 Duté zrcadlo V r f Významné body: S – střed kulové plochy F – ohnisko
V – vrchol zrcadla optická osa V f r – poloměr křivosti (poloměr kulové plochy) f – ohnisková vzdálenost

3 Duté zrcadlo V Odraz paprsků přicházejících z přímého směru
tj. rovnoběžně s optickou osou: kolmice v místě dopadu optická osa V kolmice v místě dopadu Všechny paprsky přicházející z přímého směru se odrážejí tak, že prochází ohniskem.

4 Duté zrcadlo V Hlavní paprsky: 1) přímý - rovnoběžný s optickou osou
2) přes ohnisko optická osa V 3) středem kulové plochy

5 Duté zrcadlo V Vznik obrazu 1) Předmět leží ve vzdálenosti větší než r
optická osa V Vlastnosti obrazu: 1) skutečný ) převrácený ) zmenšený

6 Duté zrcadlo V Vznik obrazu 2) Předmět leží mezi S a F
optická osa V Vlastnosti obrazu: 1) skutečný ) převrácený ) zvětšený

7 Duté zrcadlo V Vznik obrazu 3) Předmět leží mezi F a V
optická osa V Vlastnosti obrazu: 1) zdánlivý ) vzpřímený ) zvětšený


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google