Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jiří Čapek Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FYZ_2U_CA_15_02 Název Elektrické pole Druh učebního materiálu Prezentace Předmět Fyzika Ročník druhý Tématický celek elektřina a magnetismus Anotace Pojem el. pole, jeho vyjádření graficky a veličinami Metodický pokyn Použít promítnutí pomocí dataprojektoru, 30 min Klíčová slova el. náboj, el. pole, siločáry, intenzita, napětí Očekávaný výstup Žák chápe el. pole jako formu hmoty, kterou lze detekovat a popsat pouze na základě jejích účinků. Umí zakreslit rozložení pole, zná veličiny, které jej charakterizují. Datum vytvoření

2 Elektrické pole Elektrické pole je speciální forma hmoty,
která se nachází okolo každého objektu s elektrickým nábojem. Vzájemné působení dvou elektrických polí vyvolává síly mezi dvěma elektricky nabitými tělesy – viz. Coulombův zákon. Tyto síly slouží k popisu a znázornění elektrických polí.

3 Znázornění el. pole Elektrické pole se znázorňuje pomocí elektrických siločar. El. siločáry jsou křivky, které vyjadřují působení síly na zkušební kladný el. náboj v daném el. poli.

4 Znázornění el. pole Elektrické pole se znázorňuje pomocí elektrických siločar. El. siločáry jsou křivky, které vyjadřují působení síly na zkušební kladný el. náboj v daném el. poli. Zdroj: wikipedie.cz

5 Veličiny popisující el. pole
Intenzita el. pole – popisuje el. pole v daném bodě Velikost intenzity určuje velikost síly působící v daném bodě na jednotkový el. náboj Označení: E Jednotka: N.C-1 intenzita je různá  nehomogenní el. pole intenzita je stejná  homogenní el. pole

6 Veličiny popisující el. pole
Napětí – popisuje rozdíl mezi dvěma body el. pole Velikost napětí je určena jako velikost práce vykonané elektrickou silou při přenesení náboje o velikosti 1C mezi dvěma body el. pole. Označení: U Jednotka: V (Volt)


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google