Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorMgr. Jiří Čapek Číslo materiáluVY_32_INOVACE_FYZ_3U_CA_15_13 NázevŠíření světla Druh učebního materiáluPrezentace PředmětFyzika Ročníktřetí Tématický celekoptika AnotaceStanovení základních pojmů a zákonitostí šíření světla. Metodický pokynPoužít promítnutí pomocí dataprojektoru, 35 min Klíčová slovapřímý zdroj, nepřímý zdroj, optické prostředí, přímočaré šíření, rychlopst světla Očekávaný výstupŽák zná základní zákonitosti šíření světla a jeho důsledky.. Datum vytvoření20.9.2013

2 Šíření světla Světlo se šíří ze zdroje. zdroj světla přímý – světlo zde vzniká v atomech zdroje (slunce,plamen,vlákno žárovky) nepřímý – světlo zde nevzniká jen se odráží (Měsíc, zrcadla) Prostředí, kterým se šíří světlo nazýváme optické prostředí opt. prostředí čiré – světlo v něm může tvořit obrazy a neztrácí barevnost průhledné - světlo v něm může tvořit obrazy ale pohlcují světlo některých vlnových délek (např. sklo) průsvitné – světlo jím prochází, ale netvoří obrazy (např. tenký papír) neprůsvitné – světlo jím neprochází, je pohlcováno (např. dřevo)

3 Šíření světla Rychlost šíření světla Světlo se v homogenním (stejnorodém) prostředí šíří stálou rychlostí. Rychlost světla je největší ve vakuu a je nejvyšší možnou rychlostí. V ostatních prostředích je vždy menší. Rychlost světla nezávisí na zdroji ani jeho pohybu Rychlost světla ve vakuu: c = 3. 10 8 m/s

4 Šíření světla Světlo ze zdroje se šíří všemi směry. Světlo se šíří přímočaře. Přímočaré šíření vyjadřujeme paprskem a znázorňujeme jej polopřímkou. Paprsek je nekonečně tenká část světla ve směru jeho šíření.

5 Šíření světla Důsledky přímočarého šíření světla Vznik stínu BODOVÝ ZDROJ

6 Šíření světla Důsledky přímočarého šíření světla Vznik stínu a polostímu PLOŠNÝ ZDROJ


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google