Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityIII/2 inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT AutorIng. Milan Solil Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ATM_4S_SL_11_13 NázevPneumatické obvody Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětAutomatizace RočníkČtvrtý Tematický celekFunkční diagram AnotaceFunkční diagram vytváří posloupnost funkcí při navrhování pneumatických obvodů. Metodický pokynSeznámit žáky s požadavky, které jsou kladeny na stavbu obvodu vyjádřené pomocí funkčních diagramů. 45 minut Klíčová slovaFunkční diagram, pracovní dráhy a pohyby, signální jednotky, signální vedení Očekávaný výstupŽák zvládne základy stavby funkčních diagramů pro jednoduché pneumatické obvody. Datum vytvoření13. 11. 2013

2 13. Funkční diagram Představuje posloupnost jednotlivých funkcí, průběh složitých pohybů a vazeb, které tyto souvislosti umožňují graficky znázornit pomocí pohybového a stavového diagramu. Funkční diagramy se používají pro znázornění jednotlivých úseků řízení pneumatických, hydraulických, elektrických sestav v jednom celku.

3 Symboly a značky funkčních diagramů Stavba funkčních diagramů využívá symboly znázorňující dráhy a pohyby, druhy pohybů, omezení pohybů, signální jednotky a zpracování signálů. Pracovní dráhy a pohyby Signální jednotky Signální vedení a signální logické členy

4 Symboly pracovní dráhy a pohyby Pracovní zdvihy, posuvy, upínací pohyby nebo kyvné pohyby měnící polohu obrobků, rotační pohyby motorů nebo křivočaré pohyby. Tyto pohyby se značí plnou tlustou čárou. Nepracovní pohyby, tj. naprázdno, pomocné pohyby, rychloposuv, zpětný pohyb, upnutí nebo povolení materiálu se kreslí tlustou přerušovanou čarou. Meze drah a pohybů se označují na konci čar šipkami, plnými kolečky, plnými kolečky, příčnou čarou nebo dvěma příčnými čarami.

5 Symboly pro signální jednotky Ovládání signálních jednotek může být manuální, pneumatické, hydraulické nebo elektrické. Přenos signálu se znázorňuje slabou plnou čárou.

6 Symboly pro signální vedení a signální logické členy Znázorňují logické a funkční vztahy řídících signálů. Vedení začíná na výstupu signální jednotky a končí v místě, kde signál způsobuje změnu stavu nějaké jednotky. Kreslí se tenkou čarou a šipky znázorňují směr signálu. Značení označuje signální jednotky nebo označuje funkci.

7 Symboly funkčních diagramů

8 Signální jednotky ovládané pracovníkem

9 Signální jednotky ovládané mechanicky nebo tlakem

10 Vedení, větvení a logické funkce signálů

11 SMC Industrial Automation CZ s.r.o., Vlastnosti stlačeného vzduchu [online]. 2009 [cit. 5. září 2013]. Dostupné z WWW: http://2009.oc.smc-cee.com/sk/pdf/LG2_Masseinheit.pdf Použitá literatura: SCHMID, Dietmar. Řízení a regulace pro strojírenství a mechatroniku. 1. vyd. Překlad Jiří Handlíř. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 420 s. ISBN 80-867-0610-9.


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google