Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Autor Ing. Milan Solil Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ATM_4S_SL_11_19 Název Pneumatické obvody Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Automatizace Ročník Čtvrtý Tematický celek Konstrukce pneumatického obvodu III Anotace Cvičení pro konstrukci a stavbu pneumatického obvodu. Metodický pokyn Seznámit žáky s praktickou stavbou pneumatického obvodu. 45 minut Klíčová slova Přímé řízení, jednočinný motor. Očekávaný výstup Žák prakticky realizuje stavbou modelu pneumatického obvodu včetně návrhu podle zadání. Datum vytvoření

2 19. Konstrukce pneumatického obvodu III
- Přímé řízení dvojčinného pneumatického motoru pomocí dvou tlačítek. - Přímé řízení dvojčinného pneumatického motoru pomocí dvou tlačítek s nastavitelnou rychlostí. - Přímé řízení dvojčinného pneumatického motoru páčkovým rozvaděčem a aretací polohy. - Nepřímé řízení jednočinného pneumatického motoru jedním tlačítkem. - Nepřímé řízení dvojčinného pneumatického motoru jedním tlačítkem. - Nepřímé řízení dvojčinného pneumatického motoru dvěma tlačítky ve funkci OR monostabilním rozvaděčem.

3 Přímé řízení dvojčinného pneumatického motoru pomocí dvou tlačítek
Zadání: Zapojte obvod dvojčinného pneumatického motoru tak, aby se vysunul píst po stisknutí prvního tlačítka a po stisknutí druhého se zasunul. Použité prvky: Dvojčinný pneumatický motor Rozvaděč s tlačítkem 3/2 Popis funkce: Pokud není tlačítko stlačeno zůstává píst ve výchozí poloze. Po stlačení prvního tlačítka se vysune na dobu než stiskneme druhé tlačítko. Píst nezůstává pod tlakem media a může se nekontrolovaně zasunout.

4 Přímé řízení dvojčinného pneumatického motoru pomocí dvou tlačítek

5 Přímé řízení dvojčinného pneumatického motoru pomocí dvou tlačítek s nastavitelnou rychlostí
Zadání: Zapojte obvod dvojčinného pneumatického motoru tak, aby se vysunul píst po stisknutí prvního tlačítka a po stisknutí druhého se zasunul řízenou rychlostí. Použité prvky: Dvojčinný pneumatický motor Dva rozvaděče s tlačítkem 3/2 Dva škrtící ventily Popis funkce: Pokud není tlačítko stlačeno zůstává píst ve výchozí poloze. Po stlačení prvního tlačítka se vysune na dobu než stiskneme druhé tlačítko. Rychlost pohybu můžeme řídit pomocí škrtících ventilů. a) Rovnoměrný rozjezd, horší řízení rychlosti. b) Trhavý rozjez, plynulé řízení rychlosti.

6 Přímé řízení dvojčinného pneumatického motoru pomocí dvou tlačítek s nastavitelnou rychlostí
b)

7 Přímé řízení dvojčinného pneumatického motoru páčkovým rozvaděčem a aretací polohy
Zadání: Zapojte obvod dvojčinného pneumatického motoru tak, aby se poloha pístu dala nastavit v kterékoli poloze. Použité prvky: Dvojčinný pneumatický motor Páčkou ovládaný rozvaděč 5/3 s uzavřenou střední polohou Dva škrtící ventily Popis funkce: Poloha páčky udává směr pohybu motoru a střední poloha aretuje velikost vysunutí motoru

8 Přímé řízení dvojčinného pneumatického motoru páčkovým rozvaděčem a aretací polohy

9 Nepřímé řízení jednočinného pneumatického motoru jedním tlačítkem
Zadání: Zapojte obvod jednočinného pneumatického motoru tak, aby se vysunul píst po stisknutí tlačítka a po uvolnění se zasunul. Použité prvky: Dvojčinný pneumatický motor Rozvaděč s tlačítkem 3/2 Pneumaticky ovládaný monostabilní rozvaděč 5/2 Popis funkce: Po stlačení tlačítka se přestaví rozvaděč 5/2, který ovládne nepřímo pneumatický motor. Po uvolnění se přetaví spět a válec se vrátí do výchozí polohy.

10 Nepřímé řízení jednočinného pneumatického motoru jedním tlačítkem

11 Nepřímé řízení dvojčinného pneumatického motoru jedním tlačítkem
Zadání: Zapojte obvod dvojčinného pneumatického motoru tak, aby se vysunul píst po stisknutí tlačítka a po uvolnění se zasunul. Použité prvky: Dvojčinný pneumatický motor Rozvaděč s tlačítkem 3/2 Pneumaticky ovládaný monostabilní rozvaděč 5/2 Popis funkce: Po stlačení tlačítka se přestaví rozvaděč 5/2, který ovládne nepřímo pneumatický motor. Po uvolnění se přetaví spět a válec se vrátí do výchozí polohy.

12 Nepřímé řízení dvojčinného pneumatického motoru jedním tlačítkem

13 Nepřímé řízení dvojčinného pneumotoru dvěma tlačítky ve funkci OR monostabilním rozvaděčem
Zadání: Zapojte obvod dvojčinného pneumatického motoru tak, aby se vysunul píst po stisknutí jednoho nebo dvou tlačítek a po uvolnění se zasunul. Pro řízení použijte logický obvod OR a monostabilní rozvaděč 5/2. Použité prvky: Dvojčinný pneumatický motor Dva rozvaděče s tlačítkem 3/2 Pneumaticky ovládaný monostabilní rozvaděč 5/2 Dva škrtící ventily Popis funkce: Po stlačení tlačítka nebo tlačítek se přestaví rozvaděč 5/2, který ovládne nepřímo pneumatický motor. Po uvolnění obou tlačítek se přetaví spět a válec se vrátí do výchozí polohy. Motor pracuje pod tlakem v obou směrech.

14 Nepřímé řízení dvojčinného pneumotoru dvěma tlačítky ve funkci OR monostabilním rozvaděčem


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google