Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky pomocí ITC Autor Ing. Milan Solil Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ATM_4S_SL_12_11 Název Elektropneumatické a hydraulické obvody Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Automatizace Ročník Čtvrtý Tematický celek Hydromotory Anotace Funkce, rozdělení, konstrukce a parametry nejpoužívanějších hydromotorů. Metodický pokyn Pomocí prezentace seznámit žáky se členěním hydromotorů, konstrukcí a parametry nejpoužívanějších typů. 45 minut. Klíčová slova Rotační, přímočarý a kyvný hydromotor, Očekávaný výstup Žák se naučí dělení, druhy používaných hydromotorů , které se nejčastěji uplatní při stavbě hydraulických obvodů. Datum vytvoření

2 Hydromotory Převádí energii kapaliny na mechanickou energii lineárních pohybů, kývavých a rotačních pohybů Rotační Přímočaré S kyvným pohybem pohybem Zubové Jednočinné Lamelové Dvojčinné Pístové axiální Plunžrové Pístové radiální Teleskopické

3 Rotační hydromotory Zubové motory (obdoba zubových čerpadel) používají se pro tlaky do 250 barů. Vlastnosti zubových hydromotorů – pevná konstrukce – jsou bezúdržbové a zabírají vzhledem k výkonu málo místa – kvůli velkému tření mají horší účinnost a větší hlučnost – nemohou se rozbíhat zatížené.

4 Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy.1987.624 s. Praha: SNTL.
Rotační hydromotory Motor se roztáčí vlivem tlakového rozdílu na vstupu do motoru a jeho výstupu. Působením tlaku vniká kroutící moment na hřídeli. Motory se většinou vyrábí jako reverzní. Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy s. Praha: SNTL.

5 Rotační hydromotory Lamelové hydromotory používají se pro tlaky do 200 barů a proti zubový mají menší objemový průtok. Vlastnosti lamelových hydromotorů – mají rovnoměrný chod – malou hlučnost – velkou životnost a zabírají málo prostoru – mají menší otáčky – vyžadují velkou čistotu oleje

6 Rotační hydromotory Lamelový hydromotor je osazen radiálně pohyblivými lamelami v drážkách rotoru Lamely se dotýkají křivkové dráhy statoru, geometrický objem motoru se vyznačuje velkou změnou objemu. Podle dráhy a uložení a uspořádání lamel dělíme motory na S nevyváženým rotorem S vyváženým rotorem S lamelami ve statoru

7 Rotační pístové motory
Rotační hydromotory Rotační pístové motory Princip a konstrukce je stejná jako u čerpadel Vlastnosti rotačních pístových hydromotorů – hodí se pro velké tlaky a otáčky – mají dobrou účinnost – mohou pracovat v uzavřených obvodech

8 Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy.1987.624 s. Praha: SNTL.
Rotační hydromotory Axiální s nakloněnou deskou Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy s. Praha: SNTL.

9 Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy.1987.624 s. Praha: SNTL.
Rotační hydromotory Radiální hydromotor 1. stator, 2. rotor, 3. příčník, 4. píst, 5. pevný čep Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy s. Praha: SNTL.

10 Přímočaré hydromotory
Přímočaré pístové motory Síla F působící na píst hydraulického válce s plochou S při tlaku kapaliny p je: F = p · S Je-li zadán průměr ( a tím i plocha) pístu a požadovaná rychlost v je objemový průtok kapaliny Q : Q = S · v Výkon hydraulického motoru odpovídá součinu objemového průtoku Q, pracovního tlaku p a účinnosti η : P = Q · p · η Přímočaré pístové motory

11 Přímočaré hydromotory
1- dno válce, 2 - pracovní válec, 3 - hlava válce, 4 – píst, 5 – pístnice, 6 – vodicí pouzdro, 7 – upevňovací příruba, 8 a 9 – osazení dna válce a hlavy, 10 - těsnění Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy s. Praha: SNTL.

12 Přímočaré hydromotory
dvojčinné jednočinné symetrické plunžrové teleskopické Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy s. Praha: SNTL.

13 Přímočaré hydromotory
Přímočaré multiplikátory Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy s. Praha: SNTL.

14 Hydromotory s kyvným pohybem
1- těleso HM, 2 – dvojčinný dělený píst s ozubenou tyčí, 3 – pastorek, 4 – seřizovací šroub pro nastavení zdvihu pístu ( úhlu natočení tyče) Obr.: Pivoňka ,J. Tekutinové mechanismy s. Praha: SNTL.

15 Použitá literatura: SCHMID, Dietmar. Řízení a regulace pro strojírenství a mechatroniku. 1. vyd. Překlad Jiří Handlíř. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 420 s. ISBN Pivoňka , J. Tekutinové mechanismy s. Praha: SNTL.


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google