Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak se chová skutečný zdroj?. Zadání Ke zdroji, jehož napětí jsme měřili kvalitním voltmetrem a získali jsme hodnotu U = 4,5 V, připojíme rezistor o odporu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak se chová skutečný zdroj?. Zadání Ke zdroji, jehož napětí jsme měřili kvalitním voltmetrem a získali jsme hodnotu U = 4,5 V, připojíme rezistor o odporu."— Transkript prezentace:

1 Jak se chová skutečný zdroj?

2 Zadání Ke zdroji, jehož napětí jsme měřili kvalitním voltmetrem a získali jsme hodnotu U = 4,5 V, připojíme rezistor o odporu 4,0 Ω. Na ideálním ampérmetru, zapojeném do tohoto obvodu, jsme zjistili proud v obvodu I = 0,90 A. Odpory přívodních vodičů i ampérmetru jsou zanedbatelně malé, naopak odpor voltmetru je značně velký.

3 Zapíšeme Ohmův z. pro daný př. Jak je možné, že Ohmův zákon nefunguje? Asi jsme na něco zapomněli. Nakresleme si schéma.

4 Schema 1: R vnitřní U nezatížené = 4,5 V R = 4 Ω I = 0,9 A

5 Na co jsme zapomněli? Napětí, které jsme dosazovali náleželo nezatíženému zdroji U nezatížené = 4,5 V. Při zátěži napětí zdroje poklesne, protože zdroj sám klade elektrickému proudu odpor R vnitřní = ? – měli bychom jej zjistit. Museli bychom naměřit napětí zdroje při zátěži – vyzkoušíme pokusem (asi budou jiné hodnoty).

6 Určíme vnitřní odpor zdroje: Odpory R vnitřní a R jsou v sérii a sčítají se: Ohmův z. nově Pro R vnitř :

7 Závěr Ohmův zákon funguje, pouze došlo k úbytku napětí na vnitřním odporu zdroje. pokud chceme počítat s napětím zdroje, aniž bychom zjišťovali vnitřní odpor, musíme použít hodnotu napětí při zátěži, kterou naměříme paralelně připojeným voltmetrem – viz schéma 2.

8 Schéma 2: U zatížené V R = 4 Ω I = 0,9 A

9 Úkoly: Proveďte měření podle popsaných zapojení. Určete úbytek napětí na vnitřním odporu zdroje v řešeném příkladu. Určete proud, který bude obvodem protékat nahradíme-li zátěž 4Ω, odporem o hodnotě a)2Ω b)vodičem s nulovým odporem Jak se jedním slovem nazývá zapojení b)?


Stáhnout ppt "Jak se chová skutečný zdroj?. Zadání Ke zdroji, jehož napětí jsme měřili kvalitním voltmetrem a získali jsme hodnotu U = 4,5 V, připojíme rezistor o odporu."

Podobné prezentace


Reklamy Google