Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G2 - 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G2 - 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G2 - 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Karbonylové sloučeniny Obsahují karbonylovou skupinu C=O. = aldehydy a ketony

3 Ketony obsahují skupinu C=O, která leží uvnitř uhlovodíkového řetězce jejich charakt. skupina je tedy C=O, obecný vzorec je R-CO-R, kde R jsou uhlovodíkové zbytky

4 Aldehydy obsahují skupinu C=O, která leží na kraji uhlovodíkového řetězce jejich charakt. skupina je tedy -C=O H obecný vzorec je R-CHO, kde R je uhlovodíkový zbytek a H je atom vodíku na konci uhlovodíkového řetězce

5 Ketony je nejjednodušší keton bezbarvá, těkavá kapalina, charakteristického zápachu zdraví škodlivý se vzduchem výbušná směs Aceton (propanon) CH 3 -CO-CH 3 organické rozpouštědlo, čističe, výroba barviv, léčiv, plastů (plexisklo, podrážky obuvi..) použití:

6 Aldehydy bezbarvý štiplavý jedovatý plyn je součástí spalin dieslových i benzínových motorů Formaldehyd (metanal) H-CHO 40% vodný roztok je formalín – dezinf. a konzervační látka - při výrobě lepidel na koberce, pěnových izolací (polyuretanová pěna), dřevotřískových desek, stabilizátor benzínu, konzervace dřeva, výroba barviv, zabíjí bakterie – použ. v kosmetice, insekticidech... Použití:

7 Pozn. – zdravotní rizika: Do těla formaldehyd vstupuje především vdechováním a požitím. Dráždí kůži, oči a dýchací cesty, vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Vyšší koncentrace způsobuje vážné podráždění sliznic a respirační problémy, např. zánět průdušek a otok nebo zánět plic. U citlivých jedinců může formaldehyd vyvolávat astma a záněty kůže. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení.

8 Vyšší koncentrace mohou vyvolat zákal rohovky nebo i ztrátu zraku. Při požití muže dojít k poleptání až proděravění sliznice. zvyšuje kyselost krve a vede k dušnosti, snížení tělesné teploty, kómatu a v závažných případech až ke smrti. Kromě zvýšení kyselosti může formaldehyd poškozovat centrální nervovou soustavu.

9 Acetaldehyd (ethanal) CH3-CHO kapalina štiplavého zápachu obsažen ve zralém ovoci a kávě Použití: výroba kaučuku, barviv a léčiv


Stáhnout ppt "Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G2 - 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google