Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_157

2 Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny:
Jméno autora: Ing. Klára Šírová Třída/ročník: III. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Chemické vzdělávání Tematická oblast: Chemie kolem nás Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Karbonylové sloučeniny – vlastnosti, příprava Klíčová slova: karbonylové sloučeniny Druh učebního materiálu: prezentace

3 Karbonylové sloučeniny
Karbonylové sloučeniny obsahují ve své molekule jednu nebo více karbonylových skupin nazývaných též oxoskupiny. K těmto sloučeninám patří aldehydy a ketony. Aldehydy mají obecný vzorec: Ketony mají obecný vzorec: Aldehydy a ketony jsou v přírodě poměrně rozšířené. Aldehydy jsou podstatnými složkami vonných látek. Některé hormony v lidském těle jsou po chemické stránce ketony.

4 Příprava karbonylových sloučenin
1. Aldehydy lze získat mírnou oxidací primárních alkoholů. oxidace propanol propanal 2. Ketony lze získat mírnou oxidací sekundárních alkoholů. oxidace butan-2-ol butanon

5 3. Mezi specifické metody přípravy patří adice vody na acetylen, kterou získáme acetaldehyd. Meziproduktem je vinylalkohol. H2SO4, HgSO4 acetylen vinylalkohol acetylen 4. Aromatické aldehydy a ketony se získávají oxidací aromatických uhlovodíků. oxidace toluen benzaldehyd

6 Obecné vlastnosti karbonylových sloučenin
Formaldehyd je za normálních podmínek plyn, vyšší aldehydy a ketony jsou kapaliny, nejvyšší pevné látky. Teploty varu mají nižší než příslušné alkoholy, protože netvoří vodíkové můstky. Ve srovnání s uhlovodíky mají teploty varu vyšší. Aldehydy a ketony o nízké molekulové hmotnosti jsou ve vodě rozpustné, s rostoucí molek. hmot. jejich rozpustnost klesá. Nejnižší aldehydy mají štiplavý zápach a dráždí k slzení, vyšší aldehydy a některé ketony se vyznačují příjemnou vůní.

7 Procvičování Napište obecný vzorec aldehydů a ketonů.
Porovnejte teploty aldehydů a ketonů s příslušnými alkoholy. Výsledek odůvodněte. Teploty varu mají nižší než příslušné alkoholy, protože netvoří vodíkové můstky. Uveďte příklad výskytu aldehydů a ketonů v přírodě. Aldehydy jsou podstatnými složkami vonných látek. Některé hormony v lidském těle jsou po chemické stránce ketony.

8 Napište rovnici adice vody na acetylen.
H2SO4, HgSO4 Napište rovnici mírné oxidace pentan-3-olu. oxidace Jak se získávají aromatické aldehydy a ketony? Aromatické aldehydy a ketony se získávají oxidací aromatických uhlovodíků. Jaká je rozpustnost aldehydů a ketonů ve vodě? Aldehydy a ketony o nízké molekulové hmotnosti jsou ve vodě rozpustné, s rostoucí molek. hmot. jejich rozpustnost klesá.

9 Použitá literatura KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. PEČOVÁ, Danuše. Organická chemie. 2. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google