Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_01.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_01."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_01

2 Jméno autora:Ing. Dalibor Bielka Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření:20. 9. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obecné chemické pojmy, úvod do učiva chemie Klíčová slova: Látka, atom, molekula, skupenství Druh učebního materiálu:prezentace

3 Látka, složení látek Látka je hmota, která má určité vlastnosti. Základní vlastnosti, podle které se látky dělí je skupenství při laboratorní teplotě a normálním tlaku. Skupenství také říkáme fáze.

4 Látka, složení látek Látky pevné – vyznačují se určitým tvarem, nepůsobí-li na ně síly. Mohou být krystalické nebo amorfní (opál, sklo apod.). Látky amorfní nemají přesně měřitelnou teplotu tání a tuhnutí. Značím je (s) jako solid.

5 Látka, složení látek Látky kapalné – za laboratorních podmínek mají stálý objem, ale přizpůsobí se tvaru nádoby. Látky kapalné mají svou viskozitu. Některé z nich „tečou“ velmi pomalu (med, mazut apod.) Kapalné látky značíme (l) jako liquid. Specifickým typem kapalných látek jsou bodní roztoky, které značíme (aq) jako aqua.

6 Látka, složení látek Látky plynné – za laboratorních podmínek nemají stálý tvar ani objem. Rozpínají se, jsou snadno stlačitelné. Značíme je (g) jako gas.

7 Látka, složení látek Určete jaké fáze – skupenství jsou uvedené látky za laboratorních podmínek: Vzduch? Parafín? Dřevo? Rum? Voda? Vždy? Naftalén? Co to je těkavost?

8 Látka, složení látek Látky jsou tvořeny částicemi. Atomem, molekulou nebo ionty, případně jejich kombinací.

9 Látka, složení látek Atom Je jednojaderná elektroneutrální strukturní jednotka. Je částice látky chemicky dále nedělitelná.

10 Látka, složení látek Molekula Je vícejaderná elektroneutrální strukturní jednotka. Je tvořena dvěma nebo více atomy spojených chemickou vazbou. Atomy mohou být stejné, nebo různé.

11 Látka, složení látek Ion Částice mají elektrický náboj. Kladné ionty nazýváme kationty. Záporné ionty nazýváme anionty. Mohou vzniknout různým způsobem. Vložíme-li do vody NaCl, rozpustí se a vzniknou ionty Na + a Cl -.

12 KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_01."

Podobné prezentace


Reklamy Google