Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kravské mléko a lidské zdraví Robert Žižka Společnost Prameny zdraví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kravské mléko a lidské zdraví Robert Žižka Společnost Prameny zdraví."— Transkript prezentace:

1 Kravské mléko a lidské zdraví Robert Žižka Společnost Prameny zdraví

2 POROVNÁNÍ OBSAHU BÍLKOVIN V RŮZNÝCH DRUZÍCH MATEŘSKÉHO MLÉKA % kalorií z bílkovindoba potřebná ke zdvojnásobení porodní váhy člověk5180 dní mezek1160 dní kráva1547 dní koza1719 dní pes308 dní kočka407 dní krysa494 dny

3 n V období kojeneckém nekonzumujeme mléko vlastní, tedy mateřské, ale konzumujeme mléko jiného živočišného druhu, mléko kravské. n V období dětství, dospívání a dospělosti konzumujeme produkt mléčných žláz určený pro výživu mláďat.

4 n Mléčné bílkoviny jsou vůbec nejvýznamnějším potravinovým alergenem - tvoří asi 60 procent všech alergií na potraviny. n Mezi nejběžnější projevy této alergie patří chronická rýma a náchylnost k zánětům mandlí.

5 n Mléčné výrobky mohou hrát hlavní roli při rozvoji alergií, astmatu, problémech se spánkem a při migrénovitých bolestech hlavy. n Israel Journal of Medical Sciences 1983;19(9): Pediatrics 1989;84(4):

6 n Pití kravského mléka může u dětí oslabit imunitní funkce a vést k problémům s vracejícími se infekcemi. n Nature 1978;272(5654):632

7 n U batolat, kterým je podáváno během druhého půlroku jejich života plnotučné kravské mléko, může dojít ke třicetiprocentnímu zvýšení ztrát krve krvácením ve střevě a ke značné ztrátě železa stolicí. n Pediatrics 1992;89(6):

8 n Asi 20% malých dětí trpí dětskou kolikou, žaludečními křečemi a plynatostí. Mléčné bílkoviny mohou být jednou z hlavních příčin těchto zažívacích potíží. n Lancet 1978;2(8087): Pediatrics 1991;87(4):

9 n Ze všech savců má lidské mléko nejnižší obsah bílkovin a nejnižší poměr kaseinu k syrovátce. n Zpráva Society for Experimental Biology and Medicine, 1990;193;143

10 Co vám může konzumace mléka přinést – vzhledem k vysokému obsahu kaseinu: n Žaludeční potíže n Vyšší cholesterol n Alergie n Laktózovou intoleranci n Pomnožení baktérií n Střevní potíže Proceedings of the Society for Exp. Biol and Med 1990:193;143 n Nízkou hladinu následujících minerálů v krvi: u vápníku u manganu u hořčíku u zinku u železa u mědi

11 n “Pokaždé, když měl nějaký můj pacient streptokokovou faryngitidu, podařilo se nám vystopovat, že v minulých pěti dnech požil mléčnou bílkovinu...” n Dr. Frank Oski (dětský lékař) Don’t Drink Your Milk, str. 24

12 VÍCE O VZTAHU MLÉKO/ALERGIE n “Příznaky alergie na mléko se často objevují se zpožděním, tak je souvislost s dříve konzumovanou potravinou nejasná.” Journal of Family Practice 1979;9(2): n Symptomy alergie na mléčnou bílkovinu zahrnují ekzémy, koliku, kašel, dávení se, lapání po dechu, rýmu, zácpu, astma, anorexii, záchvaty kýchání, zvracení, bolení hlavy a únavu. Annals of Allergy 1951;9:195 Lancet 1978;1(8059): Jedná se pouze o malý vzorek z více než 700 článků publikovaných od roku 1980 na toto téma.

13 n “Alergie na mléko není jenom záležitostí raného dětství, často se s ní můžeme setkat i u starších dětí a dospělých, kdy mnohdy přetrvává, i když se předpokládá, že by z ní člověk měl “vyrůst”. Journal of Family Practice 1979;9(2): n Polští vědci studovali 153 malých dětí se zápalem plic a/nebo bronchitidou, u kterých bylo podezření, že by mohly mít alergii na kravské mléko. Ukázalo se, že 62,7% dětí je skutečně alergických, to reprezentovalo 20,8% všech dětí hospitalizovaných s nemocemi dýchacího traktu. Roczniki Akademii medycznej w Bialymstoku 1995;40(3):433-8

14 Asi milion Američanů trpí diabetem I. typu, tedy tzv. juvenilní cukrovkou. Někteří vědci uvádějí, že nejvýznamnějšími faktory z okolního prostředí jsou: u Rané vystavení konzumaci kravského mléka u Krátké období kojení u Vysoký příjem mléka po devátém roce, při nástupu cukrovky u Nedávná infekce u Navštěvování jeslí před dosažením tří let n Tyto nové studie - a více než dvacet dobře dokumentovaných předešlých studií - vedly k prohlášení, že souvislost mezi konzumací mléka a juvenilní cukrovkou je “velmi dobře podložená”. Diabetes Care 1994;17(12); Medical Tribune 1995;36(3)

15 n Nízký věk zavedení mléčných výrobků do výživy a vysoká spotřeba mléka během dětství mohou zvýšit riziko vzniku cukrovky I. typu u dítěte. Diabetologia 1994;37(4):

16 n Mléčný tuk patří mezi tuky způsobující stoupání hladiny cholesterolu v krvi; obsahuje totiž cholesterol a je převážně saturovaný. Journal of Dairy Science 1991;74(11):

17 n Mléko a mnohé jeho složky (mléčný tuk, mléčná bílkovina, vápník z mléka a riboflavin)... byly ve vztahu s úmrtností na koronární nemoc srdeční ve všech čtyřiceti zkoumaných zemích. Circulation 1993;88(6):

18 n Už v cévách dětí ve věku šesti měsíců, které konzumovaly kravské mléko, byly pozorovány změny pokládané za předzvěst aterosklerózy - zvýšená hladina cholesterolu v krvi, tukové usazeniny na stěnách cév.

19 n Dvě sklenice plnotučného mléka obsahují asi stejné množství cholesterolu jako devadesátigramový biftek. Lifestyle Capsules, str. 109

20 Odkud pochází všechen ten tuk? OBSAHU TUKU V NĚKTERÝCH POTRAVINÁCH % kalorií ve formě tuku u smetanový sýr90 u hovězí, vepřové65-83 u tavený sýr60-85 u zmrzlina55 u plnotučné mléko50 u tvaroh36 u obiloviny5-15 u luštěniny5-10 u odtučněné mléko2 u ovoce, zelenina1-5

21 n Litr plnotučného mléka denně dodá do vaší stravy 35 gramů tuku. Zdvojnásobte toto číslo dalšími “skrytými” i viditelnými tuky, které denně zkonzumujete, a můžete si uvědomit, proč mléko přispívá k současným problémům s nadváhou.

22 n Národy s největším příjmem tuku mají i největší výskyt rakoviny prsu a rakoviny prostaty. Advances in Cancer Research 1980;32: n Dietní faktory, zejména vysoký příjem tuku a živočišných bílkovin, jsou zřejmě nejdůležitějšími rizikovými faktory vzniku rakoviny tlustého střeva. Regulatory Toxicology and Pharmacology 1986;6(1):24-54

23 Správné počítání kalorií n Nápis na kartónu s mlékem uvádí, že mléko obsahuje 3,5% tuku. To zní výborně! Je to ale 3,5% tuku VÁHOVĚ! Kolik, resp. jaké procento KALORICKÉHO PŘÍJMU to dělá ve formě tuku? Spočtěte si to s námi: n 1 sklenice (250 ml) plnotučného mléka obsahuje 160 kalorií n 1 sklenice (250 ml) plnotučného mléka = 9 gramů tuku n 9 gramů x 9 kalorií/gm*dělá 81 kalorií ve formě tuku * tuk vždy obsahuje 9 kalorií/1 gram

24 Jednoduché propočty ukáží, že: více než 50% (81 ze 160) kalorií z plnotučného mléka přichází ve formě tuku – to je opravdu příliš mnoho! u Nenechejme se oklamat účelově formulovanými etiketami!

25 Některé národy mají větší laktózovou nesnášenlivost. Jak je to s vámi? % nesnášenlivosti u Afričtí černoši u Indové u Asiati90-95 u původní Američané70-90 u Mexičtí Američané70-80 u Afro-Američané70-75 u obyvatelé Středomoří60-75 u severoameričtí běloši10-15 u obyvatelé Skandinávie5-10 Postgraduate Medicine 1994;95(1):115

26 n Odhaduje se, že asi 50 milionů Američanů trpí po konzumaci mléčných výrobků střevními potížemi. Mezi symptomy patří nadýmání, bolesti žaludku, křeče, plynatost a průjem. Postgraduate Medicine 1994; 95(1):

27 n U dospělých, kteří konzumují velké množství mléčných výrobků,… dochází k malým změnám v obsahu galaktózy, akumulaci galaktikolu v čočce a k většímu riziku vypuknutí stařeckých šedých zákalů. Digestive Diseases and Sciences 1982;27(3):

28 Pozor na krávu... n Tak varoval úvodník v The Lancet, známém lékařském časopisu. Myslíte, že to platí? Zamyslete se nad možnými souvislostmi konzumace mléka s těmito nemocemi: u Roztroušená skleróza (Lancet 1974;2:1061; Neuroepidemiology 1992; ) u Leukémie (Science 1981;213:1014) u Lou Gehrigova choroba (Neurology 1976;26(2): ) u Nephrosis (ledvinové onemocnění) (Clinical Research 1975;74A) u Tzv. “růstové bolesti” u dětí (Don’t Drink Your Milk, str. 31) u Streptokokové infekce (Don’t Drink Your Milk, str. 31) u Pomočování se v důsledku alergie (Pediatric Clin North Amer 1975;22: ) …

29 u Dětská hyperaktivita (Don’t Drink Your Milk, str. 87) u Potíže s učením (Pediatric Clin North Amer 1975;22: ) u Únavový syndrom (Pediatric Clin North Amer 1975;22: ) u Chronický průjem (Pediatrics 1967;40:345) u Zvracení, ekzémy, bronchitida (Acta Paediatr Scand (Suppl) 1973;234) u Juvenilní ateroskleróza (Curr Probl Pediatr 1979;9(3):1-38) u Ischemická choroba srdeční (International Journal of Cardiology 1994;46: ) u Neplodnost u žen (American Journal of Epidemiology 1994;139(3): ) u...

30 Závěrem: n Nejen, že velice málo nasvědčuje tomu, že by kravské mléko bylo tou ideální, plnohodnotnou a nenahraditelnou potravinou, za jakou nám bylo v posledních desetiletích vydáváno - stále větší množství informací a důkazů svědčí naopak pro to, že konzumace kravského mléka a výrobků z něj s sebou nese četná zdravotní rizika, pro která by bylo lepší důkladně zvážit jeho zařazení do svého jídelníčku.


Stáhnout ppt "Kravské mléko a lidské zdraví Robert Žižka Společnost Prameny zdraví."

Podobné prezentace


Reklamy Google