Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Kravské mléko a lidské zdraví
Robert Žižka Společnost Prameny zdraví
2
POROVNÁNÍ OBSAHU BÍLKOVIN V RŮZNÝCH DRUZÍCH MATEŘSKÉHO MLÉKA
% kalorií z bílkovin doba potřebná ke zdvojnásobení porodní váhy člověk dní mezek dní kráva dní koza dní pes dní kočka dní krysa dny
3
V období kojeneckém nekonzumujeme mléko vlastní, tedy mateřské, ale konzumujeme mléko jiného živočišného druhu, mléko kravské. V období dětství, dospívání a dospělosti konzumujeme produkt mléčných žláz určený pro výživu mláďat.
4
Mléčné bílkoviny jsou vůbec nejvýznamnějším potravinovým alergenem - tvoří asi 60 procent všech alergií na potraviny. Mezi nejběžnější projevy této alergie patří chronická rýma a náchylnost k zánětům mandlí.
5
Mléčné výrobky mohou hrát hlavní roli při rozvoji alergií, astmatu, problémech se spánkem a při migrénovitých bolestech hlavy. Israel Journal of Medical Sciences 1983;19(9): Pediatrics 1989;84(4):
6
Pití kravského mléka může u dětí oslabit imunitní funkce a vést k problémům s vracejícími se infekcemi. Nature 1978;272(5654):632
7
U batolat, kterým je podáváno během druhého půlroku jejich života plnotučné kravské mléko, může dojít ke třicetiprocentnímu zvýšení ztrát krve krvácením ve střevě a ke značné ztrátě železa stolicí. Pediatrics 1992;89(6):
8
Asi 20% malých dětí trpí dětskou kolikou, žaludečními křečemi a plynatostí. Mléčné bílkoviny mohou být jednou z hlavních příčin těchto zažívacích potíží. Lancet 1978;2(8087): Pediatrics 1991;87(4):
9
Ze všech savců má lidské mléko nejnižší obsah bílkovin a nejnižší poměr kaseinu k syrovátce.
Zpráva Society for Experimental Biology and Medicine, 1990;193;143
10
Co vám může konzumace mléka přinést – vzhledem k vysokému obsahu kaseinu:
Žaludeční potíže Vyšší cholesterol Alergie Laktózovou intoleranci Pomnožení baktérií Střevní potíže Proceedings of the Society for Exp. Biol and Med 1990:193;143 Nízkou hladinu následujících minerálů v krvi: vápníku manganu hořčíku zinku železa mědi
11
“Pokaždé, když měl nějaký můj pacient streptokokovou faryngitidu, podařilo se nám vystopovat, že v minulých pěti dnech požil mléčnou bílkovinu...” Dr. Frank Oski (dětský lékař) Don’t Drink Your Milk, str. 24
12
VÍCE O VZTAHU MLÉKO/ALERGIE
Jedná se pouze o malý vzorek z více než 700 článků publikovaných od roku 1980 na toto téma. “Příznaky alergie na mléko se často objevují se zpožděním, tak je souvislost s dříve konzumovanou potravinou nejasná.” Journal of Family Practice 1979;9(2): Symptomy alergie na mléčnou bílkovinu zahrnují ekzémy, koliku, kašel, dávení se, lapání po dechu, rýmu, zácpu, astma, anorexii, záchvaty kýchání, zvracení, bolení hlavy a únavu. Annals of Allergy 1951;9: Lancet 1978;1(8059):
13
“Alergie na mléko není jenom záležitostí raného dětství, často se s ní můžeme setkat i u starších dětí a dospělých, kdy mnohdy přetrvává, i když se předpokládá, že by z ní člověk měl “vyrůst”. Journal of Family Practice 1979;9(2): Polští vědci studovali 153 malých dětí se zápalem plic a/nebo bronchitidou, u kterých bylo podezření, že by mohly mít alergii na kravské mléko. Ukázalo se, že 62,7% dětí je skutečně alergických, to reprezentovalo 20,8% všech dětí hospitalizovaných s nemocemi dýchacího traktu. Roczniki Akademii medycznej w Bialymstoku 1995;40(3):433-8
14
Asi milion Američanů trpí diabetem I. typu, tedy tzv
Asi milion Američanů trpí diabetem I. typu, tedy tzv. juvenilní cukrovkou. Někteří vědci uvádějí, že nejvýznamnějšími faktory z okolního prostředí jsou: Rané vystavení konzumaci kravského mléka Krátké období kojení Vysoký příjem mléka po devátém roce, při nástupu cukrovky Nedávná infekce Navštěvování jeslí před dosažením tří let Tyto nové studie - a více než dvacet dobře dokumentovaných předešlých studií - vedly k prohlášení, že souvislost mezi konzumací mléka a juvenilní cukrovkou je “velmi dobře podložená”. Diabetes Care 1994;17(12); Medical Tribune 1995;36(3)
15
Nízký věk zavedení mléčných výrobků do výživy a vysoká spotřeba mléka během dětství mohou zvýšit riziko vzniku cukrovky I. typu u dítěte. Diabetologia 1994;37(4):
16
Mléčný tuk patří mezi tuky způsobující stoupání hladiny cholesterolu v krvi; obsahuje totiž cholesterol a je převážně saturovaný. Journal of Dairy Science 1991;74(11):
17
Mléko a mnohé jeho složky (mléčný tuk, mléčná bílkovina, vápník z mléka a riboflavin)... byly ve vztahu s úmrtností na koronární nemoc srdeční ve všech čtyřiceti zkoumaných zemích. Circulation 1993;88(6):
18
Už v cévách dětí ve věku šesti měsíců, které konzumovaly kravské mléko, byly pozorovány změny pokládané za předzvěst aterosklerózy - zvýšená hladina cholesterolu v krvi, tukové usazeniny na stěnách cév.
19
Dvě sklenice plnotučného mléka obsahují asi stejné množství cholesterolu jako devadesátigramový biftek. Lifestyle Capsules, str. 109
20
Odkud pochází všechen ten tuk?
OBSAHU TUKU V NĚKTERÝCH POTRAVINÁCH % kalorií ve formě tuku smetanový sýr 90 hovězí, vepřové tavený sýr zmrzlina 55 plnotučné mléko 50 tvaroh 36 obiloviny luštěniny odtučněné mléko 2 ovoce, zelenina 1-5
21
Litr plnotučného mléka denně dodá do vaší stravy 35 gramů tuku
Litr plnotučného mléka denně dodá do vaší stravy 35 gramů tuku. Zdvojnásobte toto číslo dalšími “skrytými” i viditelnými tuky, které denně zkonzumujete, a můžete si uvědomit, proč mléko přispívá k současným problémům s nadváhou.
22
Národy s největším příjmem tuku mají i největší výskyt rakoviny prsu a rakoviny prostaty. Advances in Cancer Research 1980;32: Dietní faktory, zejména vysoký příjem tuku a živočišných bílkovin, jsou zřejmě nejdůležitějšími rizikovými faktory vzniku rakoviny tlustého střeva. Regulatory Toxicology and Pharmacology 1986;6(1):24-54
23
Správné počítání kalorií
Nápis na kartónu s mlékem uvádí, že mléko obsahuje 3,5% tuku. To zní výborně! Je to ale 3,5% tuku VÁHOVĚ! Kolik, resp. jaké procento KALORICKÉHO PŘÍJMU to dělá ve formě tuku? Spočtěte si to s námi: 1 sklenice (250 ml) plnotučného mléka obsahuje 160 kalorií 1 sklenice (250 ml) plnotučného mléka = 9 gramů tuku 9 gramů x 9 kalorií/gm* dělá 81 kalorií ve formě tuku * tuk vždy obsahuje 9 kalorií/1 gram
24
Jednoduché propočty ukáží, že:
více než 50% (81 ze 160) kalorií z plnotučného mléka přichází ve formě tuku – to je opravdu příliš mnoho! Nenechejme se oklamat účelově formulovanými etiketami!
25
Některé národy mají větší laktózovou nesnášenlivost. Jak je to s vámi?
% nesnášenlivosti Afričtí černoši Indové Asiati původní Američané Mexičtí Američané Afro-Američané obyvatelé Středomoří severoameričtí běloši obyvatelé Skandinávie 5-10 Postgraduate Medicine 1994;95(1):115
26
Odhaduje se, že asi 50 milionů Američanů trpí po konzumaci mléčných výrobků střevními potížemi. Mezi symptomy patří nadýmání, bolesti žaludku, křeče, plynatost a průjem. Postgraduate Medicine 1994; 95(1):
27
U dospělých, kteří konzumují velké množství mléčných výrobků,… dochází k malým změnám v obsahu galaktózy, akumulaci galaktikolu v čočce a k většímu riziku vypuknutí stařeckých šedých zákalů. Digestive Diseases and Sciences 1982;27(3):
28
Pozor na krávu... Tak varoval úvodník v The Lancet, známém lékařském časopisu. Myslíte, že to platí? Zamyslete se nad možnými souvislostmi konzumace mléka s těmito nemocemi: Roztroušená skleróza (Lancet 1974;2:1061; Neuroepidemiology 1992; ) Leukémie (Science 1981;213:1014) Lou Gehrigova choroba (Neurology 1976;26(2): ) Nephrosis (ledvinové onemocnění) (Clinical Research 1975;74A) Tzv. “růstové bolesti” u dětí (Don’t Drink Your Milk, str. 31) Streptokokové infekce (Don’t Drink Your Milk, str. 31) Pomočování se v důsledku alergie (Pediatric Clin North Amer 1975;22: ) …
29
Dětská hyperaktivita (Don’t Drink Your Milk, str. 87)
Potíže s učením (Pediatric Clin North Amer 1975;22: ) Únavový syndrom (Pediatric Clin North Amer 1975;22: ) Chronický průjem (Pediatrics 1967;40:345) Zvracení, ekzémy, bronchitida (Acta Paediatr Scand (Suppl) 1973;234) Juvenilní ateroskleróza (Curr Probl Pediatr 1979;9(3):1-38) Ischemická choroba srdeční (International Journal of Cardiology 1994;46: ) Neplodnost u žen (American Journal of Epidemiology 1994;139(3): ) ...
30
Závěrem: Nejen, že velice málo nasvědčuje tomu, že by kravské mléko bylo tou ideální, plnohodnotnou a nenahraditelnou potravinou, za jakou nám bylo v posledních desetiletích vydáváno - stále větší množství informací a důkazů svědčí naopak pro to, že konzumace kravského mléka a výrobků z něj s sebou nese četná zdravotní rizika, pro která by bylo lepší důkladně zvážit jeho zařazení do svého jídelníčku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.