Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity VI/2 inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti AutorMgr. Blanka Janková Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_2N_JA_31_18 NázevZdravotní pojištění Druh učebního materiálu Výkladová prezentace s komentářem učitele PředmětEkonomika Ročník2. Ročník nástavbového studia Provozní technika Tématický celekSociální a zdravotní pojištění AnotaceZdravotní pojištění – návaznost na téma sociální pojištění, odvody a použití zdravotního pojištění, právní rámec Metodický pokyn Prezentace s komentářem, řízená diskuse a názory žáků k vybraným tématům, pod vedením učitele porozumět základním pojmům. Doba trvání – 1 vyučovací hodina Klíčová slovaZdravotní pojišťovna, zákon o zdravotním pojištění, registrace pojištěnce, vyměřovací základ, sazby pojistného Očekávaný výstup Seznámit se s pravidly pro zdravotní pojištění občanů ČR, povinné registrace a odvody, nároky ze zdravotního pojištění. Datum vytvoření15. duben 2013

2 Zdravotní pojištění

3 V České republice platí za zaměstnance zdravotní pojištění zaměstnavatel. Osoby samostatně výdělečně činné - OSVČ si jej hradí sami. Uzavírat jej smějí jen zdravotní pojišťovny se speciální koncesí. V každém okamžiku musí být za každého pojištěnce někdo plátcem pojistného (zaměstnavatel, stát, pojištěnec…) Proto je občan povinen vždy do osmi dnů oznámit zdravotní pojišťovně plátce pojištění (např. nové zaměstnání, evidence na úřadu práce, podnikání apod.). Podobně je nutno postupovat u zaměstnavatele v případě změny pojišťovny. Pojišťovnu je možné změnit pouze k 1. lednu kalendářního roku. Přihláška se podává zdravotní pojišťovně navíc podat nejpozději 6 měsíců před požadovaným datem změny. Zdravotní pojištění je určené k úhradě nákladů zdravotní péče. Plně jsou hrazeny nezbytné lékařské úkony, léky a zdravotnický materiál. Na některé léky a zákroky pacient připlácí, některé hradí zcela. Současná právní úprava: Je povinné jak v ČR tak v EU – tzv. všeobecné pojištění - každý přispívá, na financování se spolupodílí stát (státní pojištěnci) i pacienti (spoluúčast) Výše pojistného zdravotního pojištění je 13,5 % z vyměřovacího základu. Pro zaměstnance je vyměřovacím základem hrubá mzda, z níž zaměstnavatel strhává 4,5 %, dalších 9 % připlácí jako vedlejší náklad práce k hrubé mzdě.

4 Zdravotní pojišťovny: Pojistné se odvádí zdravotní pojišťovně, u které je občan zaregistrován. V ČR jsou to tyto zdravotní pojišťovny:

5 Stát je plátcem zdravotního pojištění u těchto osob: nezaopatřené děti (nevýdělečné děti do 26 let) poživatelé důchodů osoby na mateřské nebo rodičovské dovolené osoby pečující celodenně a osobně o alespoň jedno dítě do 7 let nebo nejméně o dvě děti do 15 let příjemci rodičovského příspěvku uchazeči o zaměstnání (v evidenci úřadu práce) osoby pobírající dávky sociální péče osoby převážně nebo úplně bezmocné a osoby o ně pečující osoby ve vazbě nebo výkonu trestu Limity. Minimální záloha pro OSVČ 1748 Kč Minimální vyměřovací základ (VZ) zaměstnanci 1080 Kč VZ pro platbu pojistného státem 5355 Kč Pojistné placené státem za vybrané pojištěnce 723 Kč Maximální roční VZ pro OSVČ i zaměstnance 1 863 648 Kč

6 Zákon o zdravotním pojištění: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/vzp/

7 Zdroje informací: http://cs.wikipedia.orgt Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů http://business.center.cz


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google