Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity VI/2 inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti AutorMgr. Blanka Janková Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_2N_JA_31_01 NázevBankovní soustava ČR – úvod Druh učebního materiálu Výkladová prezentace s komentářem učitele PředmětEkonomika Ročník2. Ročník nástavbového studia Provozní technika Tématický celekPeněžní ústavy AnotaceZákladní popis dvouúrovňového bankovního systému ČR, úloha, funkce a nástroje ČNB Metodický pokyn Prezentace s komentářem, řízená diskuse a názory žáků k vybraným tématům, pod vedením učitele pochopit používání nástrojů ČNB k dosažení cílů. Učitel musí být dostatečně seznámen s nástroji ČNB. Na závěr prezentace ilustrovat nejnovější Zprávu ČNB o výhledu dohledu nad finančním trhem. Doba trvání – 1 vyučovací hodina Klíčová slovaCentrální banka, obchodní banky, emise peněz, kurz měny, cenová a kurzovní stabilita Očekávaný výstup Seznámit se s bankovní soustavou ČR, porozumět úloze centrální banky v tržním hospodářství. Datum vytvoření25. ledna 2013

2 Bankovní soustava České republiky

3 Bankovní soustavu České republiky tvoří všechny druhy bank na území českého státu a jejich vzájemné vztahy. Až do 2. 1. 1990 v České republice fungoval jednoúrovňový bankovní systém s výrazným monopolem Státní banky československé (SBČS) – hlavním nebezpečím je nemožnost řízené inflace. Co je inflace? Co je emise peněz? Jak souvisí emise peněz s inflací?

4 Nyní je bankovní soustava v ČR dvouúrovňová: 2. Obchodní banky 1. Centrální banka - je ústřední bankou státu. Její funkci zastává Česká národní banka (ČNB), veřejnoprávní subjekt se sídlem v Praze.

5 Česká národní banka * ústřední orgán státní správy v oblasti měny, bankovnictví a vydávání obecně závazných předpisů * právnická osoba, která usměrňuje peněžní trh z měnových hledisek, reguluje činnost bank a spořitelen bankovními ekonomickými nástroji, emituje peníze a hospodaří podle zásad stanovených vládou * ČNB nepracuje na komerčních principech.

6 Funkce a cíle České národní banky: * Zajištění měnové stability – vnitřní dimenze - cenová stabilita – udržení nízké inflace vnější dimenze - kurzová stabilita * Podpora hospodářské politiky vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu Podpora otevřeného tržního hospodářství Určování měnové politiky * Správa měnové rezervy ve zlatě a devizách * Řízení oběhu peněz, platebního styku a zúčtování bank, zajištění rozvoje a efektivnosti platebních systémů * Vedení účtů státního rozpočtu, spravování státního dluhu * Rozvoj bankovního systému v ČR, vykonávání dohledu nad činností bank, poboček zahraničních bank a konsolidačních celků * Spolupráce s ústředními bankami jiných států a mezinárodními organizacemi z finančního sektoru * Obchod na finančních trzích, především se státními cennými papíry

7 ZÁKLADNÍ NÁSTROJE ČNB Přímé nástroje centrální banky: Pravidla likvidity Povinné vklady Úvěrové kontingenty Nepřímé nástroje centrální banky Diskontní sazba Repo sazba Lombardní sazba Operace na otevřeném trhu Povinné minimální Konverze a swapy (Nákup a prodej cizí měny za koruny obchodním bankám).

8 ČNB zveřejňuje každý rok Zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem - seznámíme se se zprávou za rok 2011

9 Zdroje informací: http://cs.wikipedia.orgt Zákon 6/1993 Sb. České národní rady o České národní bance. http://www.cnb.cz


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google