Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomická gramotnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomická gramotnost"— Transkript prezentace:

1 Ekonomická gramotnost
Banky a jejich funkce

2 Bankovní systém ČR V ČR existuje dvouúrovňový bankovní systém:
1. Centrální banka – Česká národní banka ČNB, která je státní institucí, nepodnikatelský subjekt. 2. Obchodní banky - jsou podnikatelskými subjekty.

3 Česká národní banka - ČNB
Logo Sídlo: Praha

4 Česká národní banka - ČNB
ČNB je ústřední (centrální) bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. Do její činnosti lze zasahovat pouze na základě zákona. Nejvyšším řídícím orgánem ČNB je bankovní rada, jejímiž členy jsou guvernér, 2 viceguvernéři a 4 vrchní ředitelé. Všechny členy bankovní rady jmenuje prezident republiky na šestileté období. Současný guvernér ČNB Miroslav Singer (2012) Jejím hlavním cílem je péče o českou měnu a dohled nad finančním trhem v ČR.

5 ČNB a její funkce vede účty státního rozpočtu, obchoduje se státními cennými papíry sleduje množství peněz v oběhu, vydává nové bankovky i mince a stahuje z oběhu poškozené a steré dohlíží na činnost obchodních bank vede účty ostatním bankám, které si u ní ukládají i tzv. povinné minimální rezervy provádí zúčtování mezi bankami přijímá od obchodních bank vklady poskytuje ostatním bankám diskontní úvěry s velmi nízkým úrokem spravuje měnové rezervy ve zlatě a cizí měny

6 Povinné minimální rezervy - PMR
Míra povinných minimálních rezerv se stanovuje v procentech. Je to část z vkladů ekonomických subjektů do bank, kterou banky musí mít uloženu na účtě u centrální banky jako rezervu. PMR v různých zemích: ČR 2%; Eurozóna 2%; USA 10%; Čína 16,5% Příklad: Dám do banky Kč, z toho 2% jsou Kč jsou PMR uložené u centrální banky a s Kč použije banka pro podnikání.

7 Obchodní banky a spořitelny

8 Úkoly a otázky DU: vyhledej na internetu loga 5 českých bank a uveď k nim jejich jméno (samozřejmě na A4) Které banky znáš z reklamy, která běží v hlavních médiích. Vzpomeň si na nějaký reklamní šot a krátce ho popiš. Pobočky, kterých bank najdeš ve Slavkově?

9 Obchodní banky a spořitelny
jejich činnost je ovlivňována ČNB, emitují (vydávají) rozhodující množství peněz (bezhotovostní peníze), hlavním cílem je dosažení zisku, o udělení povolení rozhoduje ČNB v dohodě s MFČR.

10 Obchodní banky a jejich funkce
přijímají vklady od občanů a firem, poskytují úvěry občanům a firmám, provádějí platební styk (bezhotovostní platby mezi občany a firmami), obchodují s cennými papíry, poskytují další služby (poradenské služby, úschova cenností a podobně).


Stáhnout ppt "Ekonomická gramotnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google