Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Photostory Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Photostory Ověřeno ve výuce: 16. 1. 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Photostory Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Photostory Ověřeno ve výuce: 16. 1. 2013."— Transkript prezentace:

1

2 Photostory

3 Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Photostory Ověřeno ve výuce: 16. 1. 2013

4 Pro tuto hodinu je potřeba mít nainstalovaný program Photo Story 3 pro Windows. Je zdarma. Nemáte-li jej na počítačích pro žáky, je potřeba si jej stáhnout z oficiálních stránek Microsoftu. Tento DUM je vytvořen pro verzi v angličtině. Máte-li českou, nápisy se budou lišit. Pouze snímek 17 je v češtině. Postup je vždy uveden na snímcích samotných. Žáci provádí to, co se od nich na snímcích očekává. Ideální způsob předvádění prezentace je nechat žáky, ať si ji spustí přímo na svým počítačích. Přes projektor by mohl být některý text či obrázek špatně čitelný z větší dálky. Snímky často obsahují obrázky s červenými čísly. Čísla se vždy zmiňují v textu slovem nebo číslem v závorce, např. (1). To vždy odkazuje na konkrétní obrázek nebo jeho část, pro lepší pochopení látky. Je dobré snímky doplnit komentářem a upřesněním detailů souvisejících s konkrétní učebnou (např. způsob ukládání výsledných prací apod.). Metodický postup

5 Program Photo Story 3 Tento program slouží k rychlému vytvoření videklipu z fotografií. Umožňuje jednoduchou úpravu doby trvání jednotlivých fotek, nastavení pohybu kamery, přidání komentářů, různých filtrů i přechodových efektů a nakonec i hudby na pozadí celého videa. Dnes se vše naučíme.

6 Obrázky Nejdříve budeme potřebovat obrázky pro videoklip. Na www.google.cz přejdeme na kategorii Obrázky a najdeme jich několik. Všechny by měly být ke stejnému tématu (auta, sportovci, zvířata apod.).www.google.cz Před stáhnutím obrázku se podívej na jeho kvalitu (rozlišení), aby bylo alespoň 500x500. Čím vyšší, tím kvalitnější fotka bude. Fotky si ulož do své složky.

7 Začátky V nabídce Start dole do hledání napiš slovo „photo“. V nabídce nahoře pak spusť Photo Story 3 for Windows. Pokud nemáš v nabídce Start pole pro hledání, dej Programy a pak najdi ve spodní části Photo Story 3 for Windows.

8 Hned na začátku klikni dole na tlačítko Next (Další). Pak vpravo klikni na Import Pictures (Importovat obrázky). V novém okně si přejdi do své složky s obrázky, všechny označ (zkratka Ctrl+A) a dej OK. Obrázky se objeví v PhotoStory dole v pásu. Zde je můžeš přesouvat a měnit tak pořadí jejich přehrávání. Až bude vše hotovo, klikni na Next.

9 V této části se přidávají filtry a komentáře. Filtr nastavíš vlevo nad pásem. Nejprve si klikni v pásu na fotku kterou chceš měnit a pak nastav filtr. Poté vpravo v rámečku smaž předepsaný text a napiš komentář k fotce. Levé tlačítko nad rámečkem nastavuje barvu písma a velikost. Nastav tak, aby byl text ve fotce čitelný. Další tři tlačítka nastavují umístění textu vodorovně (vlevo, uprostřed, vpravo) a poslední tři svisle (nahoru, na střed, dolů). Ukázka je na další stránce. Po dokončení opět klikni na Next.

10

11 Zde se nastavuje pohyb a přechodový efekt pro každou fotku. Začni tím, že dole klikneš na první obrázek v pásu a pak na místě kde byl Effect klikni na tlačítko Customize Motion. V novém okně se nastavuje obojí. Nejdříve pohyb a pak i přechod. Až pak se posuneš na další fotku. Na dalších dvou stránkách si ukážeme, jak se vše udělá.

12 Nejprve nastavujeme Motion and Duration. Dole si nastav dobu trvání fotky/snímku. Zaškrtni správné políčko a přepiš číslo v rámečku (doba ve vteřinách). Nyní ta těžší část. Nahoře zaškrtni políčko Specify... Nyní zde máš dvakrát stejnou fotku. V každé je okénko, jehož velikost lze měnit puntíky v rozích. Menší okénko pak lze přesouvat po fotce. Zde určuješ, co poté uvidíme na fotce. Vlevo je to, co vidíme v první vteřině a vpravo to, co uvidíme v poslední vteřině trvání fotky. Program pak plynule přejde z levého do pravého. V příkladu na dalším snímku fotka trvá sedm vteřin. Nejprve uvidíme pouze malý střed fotky a postupně (za sedm vteřin) se kamera oddálí a uvidíme celou fotku. Kdybych okénka prohodil, nejprve bych viděl celou fotku a za sedm vteřin by se kamera přiblížila na malý střed.

13

14 Nyní se nahoře přepni na Transition. Ze seznamu si vyber nějaký přechodový efekt. Nahoře uvidíš jak vypadá. Tlačítko Preview ti ukáže jak to vše vypadá dohromady. Poté dole klikni na šipku doprava pro přechod na další fotku. Na otázku odpověz vždy Ano. Až budeš na poslední fotce, dej vpravo dole Close a opět Ano.

15

16 Dej Next. Zde dole klikni na fotku, od které chceš přehrávat hudbu. Pak nahoře dej Select Music a vyber skladbu, která má hrát během videa. Máš-li dlouhé video, můžeš vložit i více skladeb a pak je dole přesouvat u fotek, čímž určíš, kde má která hrát. Nakonec dej opět Next.

17

18 Microsoft Photo Story 3 pro Windows (součástí operačního systému Microsoft Windows XP/Vista/7. Nemáte-li jej, je potřeba jej stáhnout z oficiálních stránek Microsoftu. Microsoft Office PowerPoint 2003, verze 11.8335.8341), SP3


Stáhnout ppt "Photostory Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Photostory Ověřeno ve výuce: 16. 1. 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google