Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest."— Transkript prezentace:

1 DUCHOVNÍ ŽIVOT

2 MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest

3 FYZICKÁ DUŠEVNÍ DUCHOVNÍ človíček OBRATNOST, SÍLA, VYTRVALOST, ZDRAVÍ, ODOLNOST, POHYBLIVOST, RYCHLOST, PRUŽNOST, SMYSLY… VLASTNÍ PROŽÍVÁNÍ, PŘEDSTAVY, SNY, TOUHY, VZPOMÍNKY, NÁPADY, ZNALOSTI, VLASTNOSTI, SEBEPOJETÍ, POCITY, NÁLADY… ?

4 duševní Komunikace Sdílení sebe s druhými Vzájemné chování Hloubka vztahů

5 DOBRÉ VZTAHY FUNKČNÍ SVĚDOMÍ ŽEBŘÍČEK HODNOT SPRÁVNÝ ŽIVOTNÍ STYL HÁJIT V ŽIVOTĚ DOBRO SVOBODA / ODPOVĚDNOST HLEDÁNÍ PRAVDY SILNÁ VŮLE ROZHODOVÁNÍ SE SPRÁVNÉ CHOVÁNÍ

6 MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest

7 TAKŽE JAK NA TO ? PROGRAMY NA ROZVOJ DUCHOVNÍHO ŽIVOTA Dvě skupiny: (1)Programy, které rozvíjejí naše duševní dispozice důležité pro duchovní život (např. schopnost sebereflexe…) a tím vlastně rozvíjí i náš duchovní život. Ale nejedná se přímo o duchovní programy. (2)Programy, kde přímo jde o duchovní život.

8 DOBRÉ VZTAHY CITLIVÉ SVĚDOMÍ ŽEBŘÍČEK HODNOT ŽIVOTNÍ STYL HÁJIT V ŽIVOTĚ DOBRO SVOBODA / ODPOVĚDNOST HLEDÁNÍ PRAVDY SILNÁ VŮLE ROZHODOVÁNÍ SE SPRÁVNÉ CHOVÁNÍ CÍLPROSTŘEDEK ? Které aktivity, hry, programy, přístupy vybrat, abychom efektivně přispěli k rozvoji tohoto:

9 SYSTÉMY PRAVIDEL, KODEXY PROGRAMY NA PODPORU DOBRÝCH VZTAHŮ, DŮVĚRY, PŘÁTELSTVÍ PROGRAMY NA REFLEXI VZTAHŮ PROGRAMY / SYSTÉMY NA REFLEXI CHOVÁNÍ TVOŘIVÁ DRAMATIKA -> EXPRESIVNÍ TECHNIKY PROGRAMY O HODNOTÁCH, O ROZHODOVÁNÍ SE PROGRAMY NA VYVOLÁNÍ EMOCÍ, VYUŽITÍ PŘÍRODY RITUÁLY – VYJÁDŘENÍ IDEJÍ, MYŠLENEK, EMOCÍ, UŽÍVÁNÍ SYMBOLŮ, TRADIC -> TAJEMNO, POSVÁTNO POMOC, SLUŽBA DRUHÝM PROGRAMY NA REFLEXI TOLERANCE PROGRAMY O JINÝCH KULTURÁCH A SLOŽITOSTI GLOB.SVĚTA POZNÁVÁNÍ RŮZNÝCH SPIRITUÁLNÍCH CEST TRÉNINK EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE, ASERTIVITY, RÉTORIKY

10 Ještě to není vůbec hotové …

11 Duchovní život -jak vypadají projevy dobrých vztahů u dětí, jak u dospělých -jak k tomu děti vést (znát činnosti, metody, programy) -jak učit lidi hodnotám? Máme na to vůbec právo? -jak rozvíjet svědomí a odpovědnost za své chování -jak komunikovat o duchovním životě -jak používat symboly, rituály, atmosféru -jak vytvořit dobré klima v oddíle - vědět co je podstata (cíl) duch.života a co je jen forma (prostředek, symbol)


Stáhnout ppt "DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest."

Podobné prezentace


Reklamy Google