Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Bc. Marií Leinerovou NÁHRADNÍ PÉČE

2 NÁHRADNÍ PÉČE NÁHRADNÍ VÝCHOVNÁ PÉČE NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE
Zamysli se a pokus se vysvětlit, jaký je mezi těmito termíny rozdíl? formy náhrady rodiny u dětí bez vlastního funkčního rodinného zázemí forma péče o děti, kdy je dítě vychováváno “náhradními” rodiči v prostředí, které se nejvíce podobá životu v přirozené rodině

3 Náhradní výchovná péče
ústavní rodinná kojenecké ústavy dětské domovy diagnostické ústavy výchovné ústavy ústavy sociální péče osvojitelské rodiny pěstounské rodiny zařízení pro výkon pěstounské péče a poručenství Skupinová práce s PC: Výše uvedené termíny vyhledej na internetu a vysvětli

4 Náhradní rodinná péče osvojení (adopce) pěstounská péče poručenství

5 Osvojení (adopce) státem garantovaný a zákonem ošetřený druh náhradní rodinné péče, při které přijímají manželé či jednotlivci za vlastní opuštěné dítě a získávají plnou rodičovskou zodpovědnost Osvojení zrušitelné •osvojitelé se zapisují do rodného listu dítěte soud může osvojení zrušit jen z důležitých důvodů na návrh osvojence nebo osvojitele Osvojení nezrušitelné •osvojitelé se zapisují do rodného listu dítěte •minimální věková hranice osvojovaného dítěte je jeden rok Domácí úkol: Na internetu vyhledej podmínky osvojení dítěte.

6 Pěstounská péče státem řízená a kontrolovaná náhradní rodinná výchova, která zajišťuje dostatečné hmotné zabezpečení dítěte i přiměřenou odměnu těm, kteří se ho ujali Soud může svěřit dítě do pěstounské péče i na přechodnou dobu a to na: a) dobu, po kterou nemůže rodič ze závažných důvodů dítě vychovávat, b) dobu, po jejímž uplynutí lze dát souhlas rodiče s osvojením, c) dobu do pravomocného rozhodnutí soudu o tom, že tu není třeba souhlasu rodičů k osvojení. Domácí úkol: Na internetu vyhledej podmínky osvojení dítěte.

7 Poručenství zvláštní druh opatrovnictví, pro případ, že nezletilé dítě nemá zákonného zástupce (rodiče zemřeli, nemají plnou způsobilost k právním úkonům, byli zbaveni rodičovských práv), kdy poručník dítě vychovává, zastupuje a spravuje jeho záležitosti místo rodičů.

8 ZDROJ


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google