Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak otvírat, aby nás nezavřeli?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak otvírat, aby nás nezavřeli?"— Transkript prezentace:

1 Jak otvírat, aby nás nezavřeli?
Marek Zelenka

2 Rozhodnutí NS 11 Tdo 454/2011 - Nezákonný pronájem nemovitostí, škoda min. 10 mil. Kč Argumenty starostky: Nejsem právník NS: Zákon o obcích (statut) + co podepisuji -> posoudit rozpor Plnila jsem vůli rady NS: Rada souhlasila se záměrem, ne s obsahem (zápis)

3 Rozhodnutí NS 5 Tdo 827/2012 - Prodej pozemku, škoda min. 3,5 mil. Kč
Trestně odpovědná většina v zastupitelstvu Prodej nemovitosti není rutinní záležitost (zvlášť, když byli upozorněni opozicí)

4 Nakládání s majetkem obce
§ 38 (1) Majetek obce musí být využíván účelně a hospodárně v souladu s jejími zájmy a úkoly vyplývajícími ze zákonem vymezené působnosti. Obec je povinna pečovat o zachování a rozvoj svého majetku. (6) Obec je povinna chránit svůj majetek před neoprávněnými zásahy a včas uplatňovat právo na náhradu škody a právo na vydání bezdůvodného obohacení.

5 Vznik škody správný postup obce 1. Identifikace škodné události
2. Stanovení výše škody (pouze výjimečně posudek) 3. Určení škůdce (škodní komise) Včasné zahájení procesu vymáhání náhrady vzniklé škody (výzva, žaloba) / Odůvodnit, proč nevymáhám

6 Praxe Průzkum Oživení r (pokuty UOHS ) Vnímají pokutu ÚOHS jako škodu? 76% ano Řešili způsobenou škodu? 42% vůbec nijak Zjistili, kdo je odpovědný? 66% nezjistilo nic Byla škoda vymáhána? 90% nebyla Jak často byla škoda obci uhrazena? 8,5% 6 případů ze 71 (z toho 4 mandatáři – vně obce)

7 Marek Zelenka marek.zelenka@oziveni.cz
Děkuji za pozornost Marek Zelenka


Stáhnout ppt "Jak otvírat, aby nás nezavřeli?"

Podobné prezentace


Reklamy Google