Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní větné členy, shoda podmětu s přísudkem Cvičení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní větné členy, shoda podmětu s přísudkem Cvičení"— Transkript prezentace:

1 Základní větné členy, shoda podmětu s přísudkem Cvičení
CJL - mluvnice Základní větné členy, shoda podmětu s přísudkem Cvičení Mgr. Zina Omelková

2 Anotace Materiál procvičuje dosažené znalosti o základních větných členech a shodě podmětu s přísudkem, doplňuje vědomosti získané výkladem. Žáci pracují samostatně, následuje zpětná kontrola a vysvětlení případných nejasností učitelem. Autor Mgr. Zina Omelková (Autor) Jazyk čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechnika 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova český jazyk, podmět, přísudek Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí CJL.

3 Základní větné členy Určete, čím je vytvořen holý podmět:
Hudební festival Pražské jaro se koná každoročně. Odvrácená část Měsíce již není záhadou. Počasí bude opět chladnější. Mladí se veselili, starší vážně rozmlouvali. Co se to tu děje? Někdo hlasitě vykřikl. Dělat předčasné závěry by bylo ukvapené. Mnohé velehory jsou těžko dostupné. festival část počasí mladí, staří co někdo dělat velehory

4 Základní větné členy Přísudek jmenný se sponou nahraďte přísudkem slovesným: Choulostivé dítě je často nemocné. Vlak byl dlouho před odjezdem plný. Všichni si byli vědomi velkého nebezpečí. Přítelova dcera je opět zdráva. Strýc s tetou jsou našimi častými hosty. Choulostivé dítě často onemocní. Vlak se dlouho před odjezdem zaplnil. Všichni věděli o velkém nebezpečí. Přítelova dcera se uzdravila. Strýc s tetou nás často navštěvují.

5 Základní větné členy Slovesné přísudky změňte v jmenné přísudky se sponou: Karel velí prvnímu družstvu. Otce velice potěšily mé výsledky. Pobyt v horách prospěl všem dětem. Jeho tvář se zamračila. Jiří učil na městské škole. Hladina Moravy se leskla jako zrcadlo. Karel je velitelem prvního družstva. Otec byl potěšen mými výsledky. Pobyt v horách byl prospěšný všem dětem. Jeho tvář byla zamračená. Jiří byl učitelem na městské škole. Hladina Moravy byla lesklá jako zrcadlo.

6 Shoda podmětu s přísudkem
Doplňte koncovky: Děti strávil – prázdniny skvěle. Návštěvníci byl- spokojeni. Pěvecké soubory získal- ocenění. Vysoké štíty hor nás uchvátil- . Pražská divadla zahájil – novou sezónu. V zahradách kvetl – podzimní růže. Děti strávily prázdniny skvěle. Návštěvníci byli spokojeni. Pěvecké soubory získaly ocenění. Vysoké štíty hor nás uchvátily . Pražská divadla zahájila novou sezónu. V zahradách kvetly podzimní růže.

7 Shoda podmětu s přísudkem
Napište v minulém čase: Na stožáry (připevnit) montéři pevná lana. Historikové (hodnotit) jeho dílo. Při stavbě nové hvězdárny (se uplatnit) helikoptéry. (Přenocovat) jme v horské chatě. Vysoké plameny (zachvátit) celou budovu. Obě pole (být ladem). připevnili hodnotili se uplatnily přenocovali zachvátily byla ladem

8 Shoda podmětu s přísudkem
Doplňte koncovky příčestí minulého: Na školní praxi si počínal – dobře studentky i studenti. Na louce se pásl - koně i hříbata. Na louce se pásl – hříbata a koně. V zahradách kvetl - růže, kosatce a tulipány. Ve skladě byl – uložen – krumpáče a lopaty. V těžkém závodě se osvědčil – naše motocykly i jezdci. Na školní praxi si počínaly/i dobře studentky i studenti. Na louce se pásli koně i hříbata. Na louce se pásla/i hříbata a koně. V zahradách kvetly růže, kosatce a tulipány. Ve skladě byly uloženy krumpáče a lopaty. V těžkém závodě se osvědčili/y naše motocykly i jezdci.

9 Základní větné členy Zdroje
MELICHAR, Jiří a Vlastimil STYBLÍK. Český jazyk. Praha: SPN, 1985.


Stáhnout ppt "Základní větné členy, shoda podmětu s přísudkem Cvičení"

Podobné prezentace


Reklamy Google