Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_HV.1.04 Vznik hudby Vytvořeno:27.09.2013 Ověřeno: 02.10.2013 Třída:SČ1

2 Vznik hudby Vzdělávací oblast:Všeobecně vzdělávací předměty Předmět:Hudební výchova Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:hudba, muzikologie, hudební věda, hudební žánr Anotace: Materiál je určen k seznámení s různými teoriemi o vzniku hudby, hudebními druhy a žánry.

3 Hudba Hudba (od slova housti, hráti) je termín, který označoval hru na strunný nástroj (odtud hudebník). Později se termín začal používat ve stejném kontextu jako muzika (odtud muzikant) Hudba je organizovaný systém zvuků. Disciplína, která zkoumá hudbu a vše, co je s ní spojené se nazývá muzikologie – hudební věda.

4 Teorie o vzniku hudby Existují názory: Hudba se vyvinula napodobováním zpěvu ptáků, respektive přírodních zvuků obecně. Hudba vznikla jako doprovod společné práce. Rytmická složka hudby pomáhala udržovat pracovní tempo. Hudba se vyvinula společně s řečí. Tato teorie je založena na povaze tzv. tónových jazyků (tón, jakým je slovo proneseno, má zásadní význam pro rozlišení významu různých slov, která jinak znějí stejně. Hudba se však neustále vyvíjí. V posledních desetiletích je však stále horší (monotónnost, snižuje se rozmanitost akordů), smutnější (převažují mollové tóniny) a je také hlasitější.

5 Jak nás hudba ovlivňuje? Poslouchání hudby při fyzické činnosti je velmi výhodné (rychlejší hudba nás motivuje k rychlejšímu pracovnímu tempu a pomalejší nám efektivitu ubírá). Dále se používá i pro komerční účely – reklamy – zvláště vážná hudba přidává na serióznosti: např. reklama na HERU – zde je užita Humoreska od A.Dvořáka nebo reklama ČSOB – zde zase Na krásném modrém Dunaji od Johana Strausse. Klasická hudba je více využívána k prodeji dražšího zboží. Modernější hudba zase při prodeji oblečení (zejména pro mladší lidi). Z toho plyne ponaučení, že bychom si při řízení auta neměli pouštět hudbu a když už tak nějakou pomalejší.

6 Druhy hudby Hudba se dělí do kategorií podle různých kritérií: 1) Podle vztahu ke spiritualitě: Duchovní – váže se k duchovnu, náboženství Světská – zahrnuje ostatní témata, náměty. Spadá sem hudba koncertní, milostná, taneční. 2) Podle původu: Umělá – je výsledkem práce konkrétního jednotlivce či skupiny. Lidová – autor je zde kolektivní, tato hudba se samovolně časem dovytváří a mění. 3) Podle záměru autora: Artificiální (umělecká) - autor se snaží do hudby vložit vysokou uměleckou a estetickou hodnotu Nonartificiální (neumělecká) - autor se nesnaží o vysoké umělecké a estetické cíle.

7 Druhy hudby podle žánru Hudební žánr je nejjednodušší a přesně definovatelné rozdělení hudby podle jejích formálních a obsahových charakteristik. Je tedy širším členěním než hudební styl (style), hudebních stylů jsou stovky i více a stále vznikají nové.

8 Druhy hudby podle žánru Lidová hudba – česká či blízká (lidová) hudba, anglicky folk Vážná hudba – vše, co obsahuje anglický termín „classical music“ Jazz – vychází z blues, jednoduše se vyvinul z afroamerické hudby Rock – představuje adaptaci rhythm and blues, rocková hudba vychází z těchto kořenů Pop – chápáno spíše jako komerční oblast hudby Metal – v širším smyslu představuje metal celý hudební žánr, včetně všech jeho odnoží Elektronica – elektronická hudba volný termín pro hudbu, vytvářená počítačem elektronické zvuky

9 Opakování Druhy hudby: Lidová hudba, Vážná hudba, Jazz, Rock, Pop Metal, Elektronica Hudební žánr: nejjednodušší a přesně definovatelné rozdělení hudby podle jejích formálních a obsahových charakteristik.

10 Použité zdroje cs.wikipedia.org/wiki/Hudba cs.wikipedia.org/wiki/Tónový_jazyk Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google