Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluTlusté střevo Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_17 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 FIZIOLOGIE VÝŽIVY Trávicí soustava TLUSTÉ STŘEVO

3 Tlusté střevo je pokračováním střeva tenkého, jednotlivé části tvoří obrácené písmeno U, měří 1,5 m, je širší, jeho jednotlivé části tvoří obrácené písmeno U, měří 1,5 m, začíná tračníkem, tlusté střevo začíná tračníkem, výběžkem je apendix jehož slepým výběžkem je apendix (červovitý přívěsek slepé střevo), následuje příčná, sestupná a esovitá část tlustého střeva a konečník. má stěna 4 vrstvy stejně jako u tenkého střeva má stěna 4 vrstvy, ve sliznici jsou drobné žlázky, které produkují hlen.

4 Funkce tlustého střeva a)pohybová a)pohybová - pohyby jsou pomalejší než v tenkém střevě, úlohou je obsah míchat a posouvat, b)b) vylučovací (sekreční) b)b) vylučovací (sekreční) - v tlustém střevě nejsou produkovány enzymy, trávení již je ukončeno, vylučován je hlen, který ulehčuje průchod stolice,

5 c) vstřebávací (resorpční) vstřebává se c) vstřebávací (resorpční) - vstřebává se převážně voda převážně voda a tím se stolice zahušťuje, dále vstřebávají soli a malé množství cukrů se vstřebávají soli a malé množství cukrů. probíhají Dále v tlustém střevě probíhají vlivem kvasnéhnilobné mikrobiální flory kvasné (cukry) a hnilobné procesy, (bílkoviny) procesy, d) vyměšovacívyměšování stoliceStolice se skládá z nestravitelných zbytků potravy Barva stolice d) vyměšovací - slouží k vyměšování stolice. Stolice se skládá z nestravitelných zbytků potravy, které nebyly stráveny (např. při větším množství), odumřelých buněk sliznice, hlenu a solí, odumřelých bakterií a dalších zbytků látek (např. žluči). Barva stolice je dána rozpadajícími se žlučovými barvivy, konzistence obsahem vody.

6 Opakování 1) Jaké písmeno tvoří tlusté střevo? 2) Jak je dlouhé tlusté střevo? 3) Jaké funkce plní tlusté střevo? 4) Jaké živiny se vstřebávají v tlustém střevě?

7 Odpovědi k opakování 1) Písmeno U. 2) Tlusté střevo je dlouhé 1,5 m. 3) Funkce tlustého střeva – pohybová, vylučovací, vstřebávací, vyměšovací. 4) V tlustém střevě se vstřebává voda, soli, cukry.

8 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80- 239-1040-X http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system_diagram_cs.svg


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google