Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bitmapa a pixel Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bitmapa a pixel Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013."— Transkript prezentace:

1 Bitmapa a pixel Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013

2 Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluBitmapa a pixel Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_25_2 Jméno autoraMgr. Antonín Grafnetter Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace „EU peníze středním školám“

3 Obrázkům složeným z bodů, pixelů, říkáme bitmapové.

4 Z čeho je vytvořen bitmapový obrázek? V bitmapové grafice je celý obrázek vytvořen pomocí jednotlivých barevných bodů (pixelů). Body jsou uspořádány do mřížky. Každý bod má určen svou přesnou polohu a barvu. Tento způsob tvorby obrázků používá např. televize nebo digitální fotoaparát. Kvalitu záznamu obrázku ovlivňuje především rozlišení a barevná hloubka.

5 Co je pixel? Je to malý bod, čtvereček, z něhož se skládá obraz v počítači. Slovo vzniklo z anglického Picture element = obrazový prvek

6 Každý barevný bod (pixel) má svoji barvu a umístění

7 Tento obrázek má rozlišení 278 x 55 Px. To znamená, že je to obdélník s 278 Px na šířku a 55 na výšku. Červený rámeček nám ukáže přiblížení na další stránce.

8 Tento výřez z předešlého obrázku má rozlišení 76 Px na šířku a 53 Px na výšku. To znamená, že je to obdélník s 76 čtverečky na šířku a 53 na výšku. Červený rámeček nám ukáže přiblížení na další stránce.

9 Tento výřez z předešlého obrázku má rozlišení 39 Px na šířku a 27 Px na výšku. To znamená, že je to obdélník s 39 čtverečky na šířku a 27 na výšku. Červený rámeček nám ukáže přiblížení na další stránce.

10 Tento výřez z předešlého obrázku má rozlišení 17 Px na šířku a 11 Px na výšku. To znamená, že je to obdélník s 17 čtverečky na šířku a 11 na výšku. Vidíme dobře, že původní ptáček se opravdu skládá z čtverečků, pixelů, ale už vůbec nepoznáme, že to byl ptáček.

11 Všechny pixely nám složí dohromady celý obrázek. Čím je pixelů víc, tím kvalitnější obrázek dostaneme. Zde je původní obrázek s rozlišením 461 x 278 pixelů. V obrázku je jich tedy celkem 128 098.

12 Klíčová slova Pixel Bitmapa Rozlišení

13 Zdroje: Vlastní archiv


Stáhnout ppt "Bitmapa a pixel Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google