Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OHROŽENÍ ŽIVOČICHŮ. Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OHROŽENÍ ŽIVOČICHŮ. Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové."— Transkript prezentace:

1 OHROŽENÍ ŽIVOČICHŮ

2 Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 48 Autor: Mgr. Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření: 22.10.2012

3 KLÍČOVÁ SLOVA: TROPICKÉ DEŠTNÉ LESY, KÁCENÍ, PASTVA, LESY MÍRNÉHO PÁSU, KYSELÝ DÉŠŤ, VÁPENEC, LOV, TERITORIUM, PYTLAČENÍ, TÝRÁNÍ, ZNEČIŠTĚNÍ, ROPA METODIKA: 1. Zapřemýšlejte, čím ničí člověk tropické lesy a porovnejte s předloženým slidem. 2. Obdobně vytvořte myšlenkovou mapu na téma „Co ničí lesy mírného pásu“ a porovnejte s prezentací. 3. Prohlédněte si prezentaci a vyjádřete svůj názor na to, co vidíte na obrázcích. 4. Odpovězte na otázky a zkontrolujte si odpovědi.

4 Čím ničí člověk tropické deštné lesy? Budováním silnic Kácením vzácných druhů stromů Zřizováním pastvin pro chov dobytka Vypasením pastvin – pak mohou silné deště odnést půdu a pastviny se neobnoví. Tak mohou vznikat a dál se rozšiřovat pouště. Pak se lidé přesunou dál v krajině a celý proces se opakuje.

5 Co ničí lesy mírného pásu? kyselý déšť. Znečištění ovzduší. Škodliviny se shromáždí v ovzduší a jsou zachyceny vodními srážkami. Pak prší tzv. kyselý déšť. Je asi 10 krát kyselejší než normální déšť. Kyselý déšť vymývá důležité živiny z půdy. Škodlivé látky se dostanou kořeny do rostlin a ty pak slábnou, nejsou úrodné. Jehličí opadává, stromy umírají. Odborníci se snaží napravit kyselost rozprašováním mletého vápence. To může poškodit původní květenu.

6 Čím jsou ohroženi živočichové? Zhoršováním životních podmínek Lovem pro maso, kožešiny, slonovinu, želvovinu Znečištěním prostředí – ubývá jedinců, nemohou se rozmnožovat, vymírají Změnou prostředí – úbytek potravy, zmenšení teritoria Rušením – méně se rozmnožují Nemocemi Pytlačením a odchytem chráněných druhů zvířat.

7 Vliv znečištění ovzduší:

8 Týrání zvířat – např. malý životní prostor

9 Znečištění vod

10 Ropa Zdroj energie Při havárii tankeru uniká do moře, tvoří ropnou skvrnu. Rychle se odpařuje a do vzduchu se dostávají jedovaté látky. Zbytek vytvoří lepkavou hmotu. Lepkavá hmota – obalí peří ptáků olejem, ptáci nemohou plavat ani létat - mořské vydry po požití onemocní do těla se dostanou lízáním kožichu) - postiženi jsou všichni živočichové i plankton (umírá první). To naruší potravní řetězec.

11 Opakování – otázky: 1. Jak vzniká kyselý déšť? 2. Čím jsou ohrožené deštné lesy? 3. Čím jsou ohrožené lesy mírného pásu? 4. Co může ohrozit živočichy? 5. Jak se nazývá látka, která se dostává do vod např. po havárii tankeru a znečišťuje je?

12 Odpovědi: 1. Škodliviny z ovzduší se spojí s vodními srážkami a padají k zemi. 2. Budováním silnic, kácením vzácných druhů stromů, zřizováním pastvin pro chov dobytka, vypasením pastvin. 3. Znečištěním ovzduší, kyselým deštěm. 4. Zhoršováním životních podmínek, lovem pro maso, kožešiny, slonovinu, želvovinu, znečištěním prostředí, změnou prostředí – úbytkem potravy, zmenšením teritoria, rušením, nemocemi, pytlačením a odchytem chráněných druhů. 5. Ropa.

13 Zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/IXTOC_I_oil_well_blowout.jpg/220px- IXTOC_I_oil_well_blowout.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/St%C3%A1do_slon%C5%AF_africk%C3 %BDch_v_n%C3%A1rodn%C3%ADm_parku_Tsavo_East,_Ke%C5%88a.jpg/283px- St%C3%A1do_slon%C5%AF_africk%C3%BDch_v_n%C3%A1rodn%C3%ADm_parku_Tsavo_East,_K e%C5%88a.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Acid_rain_woods1.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Animal_Abuse_Battery_Cage_01.jpg/22 0px-Animal_Abuse_Battery_Cage_01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Obvious_water_pollution.jpeg/200px- Obvious_water_pollution.jpeg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/IXTOC_I_oil_well_blowout.jpg/220px- IXTOC_I_oil_well_blowout.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/St%C3%A1do_slon%C5%AF_africk%C3 %BDch_v_n%C3%A1rodn%C3%ADm_parku_Tsavo_East,_Ke%C5%88a.jpg/283px- St%C3%A1do_slon%C5%AF_africk%C3%BDch_v_n%C3%A1rodn%C3%ADm_parku_Tsavo_East,_K e%C5%88a.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Acid_rain_woods1.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Animal_Abuse_Battery_Cage_01.jpg/22 0px-Animal_Abuse_Battery_Cage_01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Obvious_water_pollution.jpeg/200px- Obvious_water_pollution.jpeg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/IXTOC_I_oil_well_blowout.jpg/220px- IXTOC_I_oil_well_blowout.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/St%C3%A1do_slon%C5%AF_africk%C3 %BDch_v_n%C3%A1rodn%C3%ADm_parku_Tsavo_East,_Ke%C5%88a.jpg/283px- St%C3%A1do_slon%C5%AF_africk%C3%BDch_v_n%C3%A1rodn%C3%ADm_parku_Tsavo_East,_K e%C5%88a.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Acid_rain_woods1.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Animal_Abuse_Battery_Cage_01.jpg/22 0px-Animal_Abuse_Battery_Cage_01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Obvious_water_pollution.jpeg/200px- Obvious_water_pollution.jpeg


Stáhnout ppt "OHROŽENÍ ŽIVOČICHŮ. Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové."

Podobné prezentace


Reklamy Google