Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROČNÍ OBDOBÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROČNÍ OBDOBÍ."— Transkript prezentace:

1 ROČNÍ OBDOBÍ

2 Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 57 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření:

3 Metodika: Podle obrázků si vysvětlíme střídání ročních období.
Vysvětlíme si pojmy - pohyby Země, osa Země, jarní a podzimní rovnodennost, zimní a letní slunovrat. Pracujeme při tom s globusem a lampičkou bez krytu. Na závěr si zopakujeme pomocí otázek probrané téma.

4 Proč se střídají roční období?
jaro zima léto podzim

5 Pohyby a osa Země POHYBY ZEMĚ 1) obíhá kolem Slunce
2) otáčí se kolem své osy OSA ZEMĚ 1) není kolmá k rovině 2) je nakloněná a míří stále stejným směrem současně

6 Vznik ročních období Na kterékoliv místo zemského povrchu dopadají sluneční paprsky během roku a) pod různým úhlem b) různě dlouhou dobu to je příčina vzniku ročních období

7 Práce s globusem Na desku stolu nakresli kružnici. Doprostřed dáme lampičku bez krytu=Slunce Globusem pohybujeme proti směru hodinových ručiček po kružnici a Zeměkouli jsme přitom roztočily. Osa globusu musí směřovat stále stejným směrem.

8 21. ČERVNA Severní polokoule - je přikloněna ke Slunci
- paprsky Slunce sem dopadají pod velkým úhlem - dostává od Slunce nejvíce světla a tepla Začíná zde léto (Jižní polokoule= zima)

9 21. PROSINCE Severní polokoule - je od Slunce odkloněna
- Sluneční paprsky sem dopadají pod malým úhlem - dostává od Slunce nejméně světla a tepla začíná zde zima (Jižní polokoule= léto)

10 21. BŘEZNA a 23. ZÁŘÍ Slunce ohřívá a osvětluje obě polokoule stejně.
Severní polokoule –jaro (Jižní polokoule = podzim) Severní polokoule – podzim (Jižní polokoule = jaro)

11 TAK BĚŽÍ ROK: 21.prosince= zimní slunovrat

12 21. března = jarní rovnodennost

13 21. června = letní slunovrat

14 23. září = podzimní rovnodennost

15 Opakování Klikni pro odpověď
1) Čím ze způsobeno střídání ročních období? Země se točí kolem osy a obíhá Slunce. 2) Když je Severní polokoule přikloněna ke Slunci začíná období……..? Léto 3) Když je na severní polokouli jaro, jaké roční období je na jižní polokouli? Podzim 4) V průběhu oběhu Země kolem Slunce se mění náklon zemské osy? Ne 5) 21.prosince je severní polokoule přikloněna nebo odkloněna? Odkloněna

16 Zdroje Obrázky jsou vloženy s hypertextovým odkazem a ověřeny dne Nebo jsou použity kliparty. Písemné zdroje: HOLOVSKÁ, Helena. Přírodověda pro pátý ročník. Vyd. 1. Ilustrace Antonín Rükl. Všeň: Alter, c1996, 39 s. ISBN


Stáhnout ppt "ROČNÍ OBDOBÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google