Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají."— Transkript prezentace:

1 Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.

2 Planeta Země vykonává dva základní pohyby
Otáčí se kolem zemské osy od západu na východ. Obíhá kolem Slunce proti směru pohybu hodinových ručiček.

3 1. Otáčení Země

4 Zemská osa Jde o pomyslnou přímku, která prochází středem Země a oběma póly. Zemská osa je skloněna o 23,5 stupně.

5 Den Jedno otočení trvá Zemi přibližně 24 hodin = pro nás to představuje jeden Den. Slovo Den má dva různé významy: doba jednoho otočení Země okolo své osy, doba od východu do západu Slunce (světlý den).

6 Střídání dne a noci Tím, že se Země otáčí, mění se její osvětlená a neosvětlená část.

7 A přece se točí ... Hvězdné nebe Slunce na obloze
Podíváme-li se večer a ráno na oblohu, zjistíme, že vypadá jinak = hvězdy nejsou na stejném místě. Země se za tu dobu pootočila a my se díváme na jinou část oblohy. Pohyb hvězd je jen zdánlivý. Slunce na obloze Pohyb Slunce je jen zdánlivý. Denní dráha Slunce se nám jeví jako oblouk, který začíná východem Slunce a končí jeho západem.

8 Hvězdné nebe

9 Slunce na obloze

10 PROČ ukazují hodiny ve stejném okamžiku v různých městech jiný čas?
7:00 12:00 13:00 New York Londýn Praha

11 PROTOŽE Slunce je na obloze nejvýše vždy v poledne  VRCHOLÍ  předměty vrhají nejkratší stín. Vlivem otáčení Země, Slunce vrcholí postupně nad všemi poledníky od východu k západu. Poledníků je celkem 360.

12 A PROTO je Země rozdělena na 24 časových pásem.
V každém časovém pásmu platí stejný čas a liší se od sousedního o 1 hodinu.

13 Proč je časových pásem 24? 360°(poledníků): 24 hodin = 15°
to tedy znamená, že po každých 15°se čas „liší“ o 1 hodinu

14 Mapa časových pásem Časová pásma zohledňují hranice států a jejich velikosti.

15 GMT = Greenwich Mean Time
Čas na nultém poledníku v Greenwichi (Londýn). Univerzální časová jednotka, jednotlivé časové zóny se určují posunem proti času GMT.

16 Časová pásma v Evropě SEČ (středoevropský čas) = CET (Central European Time). Máme o hodinu více oproti světovému času = GMT+1. SEČ (CET) středoevropský čas VEČ (EET) východoevropský čas

17 POZOR!!! Nezapomínejte brát v úvahu LETNÍ ČAS (smluvní čas)
V době platnosti letního času máme v ČR GMT+2. V době platnosti zimního času máme v ČR GMT+1 Země kde platí letní čas najdete na internetu.

18

19 Datová hranice Nachází se kolem poledníku 180°. Jejím překročením:
z východu na západ přidáváme jeden den k datu, ze západu na východ se datum o jeden den sníží. Průběh datové hranice byl stanoven dohodou. Prochází neobydlenými oblastmi

20 Nultý poledník a datová mez

21 2. Oběh Země kolem Slunce

22 Oběh Země kolem Slunce Vzdálenost Země – Slunce činí přibližně 150 milionů kilometrů. Jeden oběh Země kolem Slunce trvá 365 dní 5 hodin a 49 minut = jeden rok. Roční doby se na Zemi střídají, protože množství dopadajícího světla na různé části Země se v průběhu roku mění.

23 Roční období Jaro na severní polokouli Podzim na jižní polokouli Zima na severní polokouli Léto na jižní polokouli Podzim na severní polokouli Jaro na jižní polokouli Léto na severní polokouli Zima na jižní polokouli Oběžná dráha Země

24 Rovnodennost s slunovrat Situace na SEVERNÍ POLOKOULI!
Jarní rovnodennost (březen) Zimní slunovrat – (prosinec) Podzimní rovnodennost (září) Letní slunovrat – (červen) Oběžná dráha Země

25

26 Dopad slunečních paprsků
Osa Země je skloněná vůči rovině, ve které obíhá kolem Slunce. Díky jejímu sklonu a oběhu Země kolem Slunce se v průběhu roku mění úhel dopadu slunečních paprsků na zemský povrch  mění se tak množství energie (tepla), které zemský povrch dostává.

27 Sklon dopadu slunečních paprsků v naší zeměpisné šířce

28 Roční období

29 Délka světlého dne V průběhu roku se mění doba od východu do západu Slunce  mění se délka světlých dnů.

30 Přestupný rok Kalendářní rok má 365 dní.
Tropický rok má 365 dní 5 h 48 min 45,4 s (tedy 31  556 925,4 s). Díky tomuto rozdílu musí časem dojít k odchylce jednoho dne. To nastane jednou za čtyři roky a právě tehdy se vkládá jeden den navíc, kterému se často říká přestupný den.

31 Závěrečné shrnutí Země se otáčí kolem své osy a současně obíhá kolem Slunce. Hlavními důsledky otáčení Země jsou: střídání dne a noci, změna vzhledu hvězdné oblohy, dohoda o užívání časových pásem. Hlavním důsledkem oběhu Země kolem Slunce je: střídání ročních období, změna délky světlého dne, změna míst východu a západu Slunce v průběhu roku.


Stáhnout ppt "Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají."

Podobné prezentace


Reklamy Google