Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 Planeta Země

3 Země svým tvarem připomíná velkou kouli, proto ji nazýváme zeměkoulí.
Země obíhá kolem Slunce, doba oběhu trvá jeden rok, to je 365 dní a 6 hodin. Kolem své osy se Země otočí za jeden den (24 hodin). Slunce osvětluje naší planetu stále, ale vždy jen z jedné strany. Osvětlená strana má den, na odvrácené straně je noc.

4 Roky a přestupné roky Doba oběhu Země kolem Slunce trvá jeden rok, to je 365 dní a 6 hodin. Za čtyři roky z těchto 6 hodin vznikne jeden den. Každý 4. rok je o jeden den delší (29. únor). Tomuto roku říkáme přestupný rok.

5 Sklon zemské osy Sklon zemské osy způsobuje, že je povrch Země během roku nerovnoměrně zahříván. Nejvíce je zahříván v oblasti kolem rovníku, nejméně v severních a jižních polárních oblastech.

6 Roční období V severním a jižním mírném pásu se pravidelně střídají čtyři roční období. V tropickém pásu nikdy není zima a v polárním pásu nikdy není léto.

7 Oběh Země kolem Slunce

8 JARO JARO u nás začíná 21.března, nastává jarní rovnodennost. Den i noc trvají na celé Zemi 12 hodin, po tomto datu se noci zkracují a dny prodlužují. LÉTO LÉTO začíná 21.června – letní slunovrat. Den je nejdelší a noc nejkratší. Začíná nejteplejší období.

9 PODZIM PODZIM začíná 23. září - podzimní rovnodennost. Den i noc trvají 12 hodin, po tomto datu se noci prodlužují a dny zkracují. ZIMA ZIMA začíná 21. prosince -zimní slunovrat. Den je nejkratší a noc nejdelší v celém roce.

10 Galileo Galilei ( ) Galileo byl italský astronom, filozof a fyzik. Podpořil Kopernikovu myšlenku, že Slunce je středem naší sluneční soustavy. Tato myšlenka pobouřila tehdejší církev.

11 Otázky 1) Za jak dlouho se otočí Země kolem své osy ?
2) Za jak dlouho oběhne Země kolem Slunce ? 3) Co to je přestupný rok ? 4) Jaké znáš roční období ? 5) Kdo byl Galileo Galilei ?

12 Otázky 6) Urči o jaké roční období se jedná: A) B)

13 Odpovědi 1) Za jeden den (tj. 24 hodin).
2) Za jeden rok (tj. 365 dní a 6 hodin) 3) Rok, kdy má měsíc únor 29 dní. 4) Jaro, léto, podzim, zima 5) Italský astronom, filozof a fyzik, který podpořil myšlenku, že Slunce je středem naší sluneční soustavy. 6) A – Podzim B - Zima

14 Všechny použité obrázky jsou z http://wikipedia.cz

15 jméno autora Pavlína Lejsková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník zeměpis / 8.ročník pořadové číslo DUM 1 datum název DUM Planeta Země Výuková prezentace s kontrolními otázkami. Určeno pro frontální výuku se třídou. V závěru hodiny žáci samostatně vypracují zadané otázky, poté si ověří správnost odpovědí. Prezentaci je vhodné doplnit prací s metodická poznámka k využití atlasem. Prezentace může být použita jako zápis do žákovských sešitů.


Stáhnout ppt "Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google