Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy."— Transkript prezentace:

1 Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy.
Vstupte do světa mýtů, bájí a pověstí. Projděte se hvězdnou oblohou. Poznejte příběhy, které se váží k některým znamením zvěrokruhu.

2 Ryby Kdysi dávno se procházela Afrodita (Venuše) se svým synem Erótem po břehu řeky Eufratu. Náhle se před nimi objevil obr Tyfón. Měl sto hlav dračí, psí i lidské podoby a ničil vše, nač přišel.

3 Na památku této události je ryba zvěčněna na noční obloze.
Vyděšena bohyně skočila se svým synem do vln řeky a proměnila se v rybu. Tyfóna později přemohl Zeus, ale ne úplně. Zchromil ho bleskem a uvěznil pod horu Etnu na Sicílii. Na památku této události je ryba zvěčněna na noční obloze.

4 Beran Souhvězdí zobrazuje legendu o výpravě Iasona za zlatým rounem. Beran se zlatým rounem byl dar boha Herma, aby chránil Frixa a Hellé, děti bohyně oblaků Nephelé.

5 Býk Podle řeckých bají se Zeus, když chtěl unést Európu, proměnil ve sněhobílého býka a vmísil se do královských stád. Európa si krotkého býka brzy oblíbila. Jednou se na něho posadila. Býk rychle opustil stádo, skočil do moře a odplaval až na ostrov Krétu.

6 Blíženci Blíženci Kastor a Pollux byli Diovi synové. Matkou jim byla spartská královna Leda. Helena, kvůli které později vypukla trojská válka byla jejich sestra.

7 Bratři se zúčastnili plavby Argonautů za zlatým rounem do Kolchidy
Bratři se zúčastnili plavby Argonautů za zlatým rounem do Kolchidy. Jednou vypukla strašlivá bouře a plavci již stráceli naději. Orfeus začal hrát na svou kouzelnou harfu a bouře naráz ustala. Na čelech Kastora a Poluxe se rozzářily jasné hvězdy. Námořnici je od té doby pokládají za své ochránce.

8 Bohyně Héra, která něměla Hérakla ráda přenesla kraba na oblohu.
Souhvězdí připomíná velkého kraba, který pomáhal Hydře v boji proti Héraklovi. Když se krab zakousl Héraklovi do nohy, střelil po něm Hérakluv pomocník Loláos šípem a dobře mířenou ranou kraba usmrtil. Bohyně Héra, která něměla Hérakla ráda přenesla kraba na oblohu.

9 Lev Delfská věštkyně Pýthie poradila Herkulovi aby vstoupil do služeb mykénského krále a udobřil si na něj rozhněvanou bohyni Héru. Ten uposlechl. Prvním královským úkolem bylo zabít lva, který žil v blízkých horách (Nemeje). Herkules jej našel ve sluji, omráčil kyjem a zardousil. Král se velmi poděsil jednak ze lva tak i z Herkulovy síly.

10 V době zlatého věku na Zemi (před otevřením Pandořiny skříňky) nikdo neznal zákony a sám od sebe ctil právo a věrnost. Tehdy sestoupila mezi lidi bohyně spravedlnosti a pořádku Astraia, dcera Diova. Učila lidi znát řád. Panna

11 Potom však lidé poznali nemoce, sobeckost, válku a bohové opustili Zemi. Poslední zůstala Astraia v naději, že se jí ještě podaří odvrátit Diův hněv a zkázu lidstva. Nakonec i ona Zemi opustila a odebrala se mezi ostatní bohy.

12 Váhy Jsou symbolem podzimní rovnodennosti a udávaly rolníkům čas osevu ozimy. Jedná se o velmi staré souhvězdí známé nejen v antice a Egyptě, ale též indům a číňanům.

13 Štír Obřího štíra bohyně Héra vypustila z podzemí, aby usmrtil lovce Orióna. Orión byl zdatný lovec a zdálo se, že vyhubí všechnu zvěř a navíc se Héře vysmíval.

14 Střelec Kentaurové, napůl lidé a napůl koně žili až na malé výjimky jako barbaři. Jen málo jich bylo nakloněno lidem. A z těch jeden vynalezl lukostřelbu a za své zásluhy byl zařazen mezi souhvězdí jako Střelec.

15 Kozoroh Bohem pastýřů, lesů, polí a stád byl Pan. Protože svým vzhledem naháněl strach, chodil raději sám a hrál na píšťalu. Měl rád hudbu i tanec a za jasných nocí hrál nymfám k tanci. Pan byl symbolem klidné pohody a přece se ho lidé báli (panický strach).

16 Vodnář Všechny staré civilizace spojovali toto souhvězdí s vodou. V antice představovalo souhvězdí boha Dia, který lije proud vody na zem, aby potrestal hříšné lidstvo.

17 Krásný a pohodový den a pohled na noční oblohu přeji právě dnes … Z


Stáhnout ppt "Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy."

Podobné prezentace


Reklamy Google