Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tygři Václav Pavelka Přerov 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tygři Václav Pavelka Přerov 2014."— Transkript prezentace:

1 tygři Václav Pavelka Přerov 2014

2 Tygr kaspický byl třetím největším poddruhem tygra
Tygr kaspický byl třetím největším poddruhem tygra. Byl poněkud menší než tygr ussurijský a indický. Samci dosahovali délky 270–295 cm, samice obvykle mezi 240–260 cm. Hmotnost se pohybovala u samců v rozmezí 170–240 kg, u samic 85– 135 kg. Maximální známá hmotnost 240 kg se blíží váze největších kusů tygra indického (až 258 kg), ale podstatně zaostává za největšími exempláři tygra ussurijského (až 306 kg). Délka lebky se u samců pohybovala okolo 31–37 cm, u samic obvykle 26–30 cm. Srst kaspického tygra měla jasnější barvu než u ostatních poddruhů. Pruhy byly užší. Zimní srst byla podstatně delší než letní (podobně jako u ussurijského tygra), na břiše a spodní části krku mohla vytvářet až jakousi hřívu.

3 Tygr ussurijský žil původně na rozsáhlém území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu, v současnosti žije takřka výhradně na omezeném území východního Ruska v blízkosti Ussuri, přítoku řeky Amur v Přímořském a Chabarovském kraji. Tuto oblast sdílí s levhartem mandžuským (Panthera pardus orientalis) a oba tyto druhy jsou přísně chráněny. Asi 10 % tygrů ussurijských žije v Číně. Populace těchto tygrů čítala v roce 1992 v horách Sichote-Aliň 250 kusů a do roku 2004 vzrostla na 350 kusů. Odhaduje se, že v pohoří Čching-paj (Pektu) na pomezí Mandžuska a Koreje jich ještě žije asi 20 kusů.

4 hmotnost: kg délka těla: cm délka ocasu: cm výška v kohoutku: cm Tygr sumaterský je mezi tygry nejmenší, což je pro něj výhodné při pohybu v husté džungli. Srst má výraznou hnědooranžovou barvu, černé pruhy jsou poměrně úzké a hustě naskládané vedle sebe. Zvláště samci mají velmi výrazné licousy.

5 Tygří samci měří 2–3 m bez ocasu a 3-4 m včetně ocasu, dosahují hmotnosti kg a výška v kohoutku činí přibližně 100 cm. Délka hlavy činí 25-38cm. Většina tygrů váží v průměru kolem 260kg, dosahuje délky 3 m (včetně ocasu). Je známo hodně případů kdy tygr přesahoval hmotností 300 kg. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je cm. V průměru dosahují samice délky 2,5 m, váhy 150 kg a výšky v kohoutku 80 cm. Indičtí tygři dorůstají víceméně podobné velikosti jako tygři ussurijští a spolu s nimi jsou tak největšími kočkovitými šelmami na světě. Pruhování je méně husté než u ostatních tygrů, černé na žluto až oranžovohnědém podkladě. Jeho zbarvení ho v lesních porostech dokonale maskuje. Černé pruhy na jeho srsti totiž připomínají stíny rostlin a větví.

6 Předek smilodona Machairodus sám vznikl z proailuria
Předek smilodona Machairodus sám vznikl z proailuria. Podle fosilních nálezů může být Smilodon zařazen mezi kočkovité šelmy, ale do jiné vývojové větve. Zahrnuje druhy velikosti rysa a tygra, většinou robustněji stavěné a při stejné velikosti těžší než současné velké kočky. Smilodon se svými až 400 kilogramy byl mezi těmito druhy největší. Tyto kočky se vyvinuly v různých částech světa nezávisle na sobě. Vyskytovaly se v Evropě, Asii, Africe a Severní Americe v rozmezí přibližně před 13–2 milióny let. Kostry především mladých jedinců smilodona byly nalezeny v Kalifornii, poblíž Los Angeles v asfaltovém jezírku Rancha La Brea. Tyto kočky téměř vyhynuly v období pleistocénu před 1,8–1 milionem let v Americe a v Eurasii téměř současně. Ojediněle se vyskytovaly ještě před – lety.


Stáhnout ppt "Tygři Václav Pavelka Přerov 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google