Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejbližším okolím města.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejbližším okolím města."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejbližším okolím města Brna. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák se orientuje se v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti. Zdůvodní základní význam chráněných částí přírody a kulturních památek daného regionu. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 4.a 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 15.12.2011 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Brněnská přehrada Vlastivěda, 4. a 5. ročník VY_32_INOVACE_262, 14. sada, Vlastivěda

2 Brněnská přehrada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Brněnská přehrada DDříve Kníničská LLeží v údolí, kde zaplavila obec Kníničky PPřehradní hráz k Bystrci, vzdutí začíná u Tejkalova mlýna ve Veverské Bítýšce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Proč vznikla  Regulace toku řeky  Zdroj vody pro Brno  Rekreace  Rozředění splašků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Přehrada v číslech  Objem stálého nadržení: 7 600 000 m³  Celkový objem: 21 000 000 m³  Zatopená plocha: 259 ha  Délka nádrže: 9,3 km  Maximální šířka: 700 m Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 Přehradní hráz  Typ hráze: betonová gravitační  Nadmořská výška v koruně: 233,7 m n. m.  Délka hráze v koruně: 120 m  Šířka hráze v koruně: 7,14 m  Výška hráze nade dnem: 23,5 m  Max. odtok přes přepady: 400 m³/s  Průměr spodní výpustě: 2 m  Kapacita spodní výpustě: 48,5 m³/s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Vodní elektrárna  Typ turbíny: Kaplanova vertikální  Výkon turbíny: 2,88 MW  Vodní průtok: 21 m³/s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Historie  Datum vzniku 1940  Povolení stavby vydáno 1929, zahájení prací 1936  Stavba komplikována povodněmi  Celkové náklady 59 mil. tehdejších protektorátních korun  Na jaře 1945 hráz ohrožena ustupující Německou armádou, nad přepady umístěn sud s trinitrotoluenem- odpálení zabráněno  Roku 1945 zahájena lodní doprava  Budování mnoha rekreačních objektů- negativní dopady na přírodu=> sinice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Současnost  Přehrada a okolí přehrady láká spoustu návštěvníků  Přehrada je celoročně využívána  Špatná kvalita vody, z důvodů úniku odpadních vod do přehrady probíhají pokusy o vyčištění přehrady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Ignis Brunensis VVelkolepá přehlídka ohňostrojů JJiž od roku 1998, na přelomu května a června OOd roku 2003 je přehlídka mezinárodní OOhňostroje sleduje přes 100 000 diváků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Aktuální informace  Protahují se práce na kanalizacích  Bude v provozu 15 aeračních věží  Opět se do vody bude přidávat síran železitý  Změna rybí osádky, zbavení nežádoucích druhů ryb=> nasazeno celkem 5000 štik a candátů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Most přes přehradu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

13 Most, v pozadí hrad Veveří Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14 Za mostem směrem k Bystrci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

15 Lodní doprava – Veverská Bítýška – Bystrc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

16 Lodní doprava – konečná zastávka ve Veverské Bítýšce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

17 Jez ve Veverské Bítýšce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

18 V roce 2009 byla přehrada upuštěna z důvodu čistění - vápnění Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

19 Stav vody v roce 2009 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

20 Na některých místech jsou stromy poničené od bobrů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

21

22 Odpověz na otázky: 1. Dřívější název Brněnské přehrady 2. Název zatopené obce 3. Proč byla přehrada postavena? 4. V kterém roce byla dostavěna? 5. Jaké negativní dopady na nádrž má velké množství rekreačních objektů? 6. Každoroční přehlídka ohňostrojů se jmenuje ….. 7. Jak se jmenuje hrad nad přehradou? 8. Lodní doprava funguje z Brna – Bystrce do …………………. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

23 Použité zdroje : [cit.2011-12-15] autor neuveden.Text dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Brn%C4%9Bnsk%C3%A1_p%C5%99ehrada Použitý fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 10.4. 2009 a 27.10.2011 Mapa Brno – autor B. Fillová – PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.496601&y=49.251103&z=12&l=1 6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejbližším okolím města."

Podobné prezentace


Reklamy Google