Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chráněná území v Olomouckém kraji

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chráněná území v Olomouckém kraji"— Transkript prezentace:

1 Chráněná území v Olomouckém kraji
Student :Petr Šíma Třída: 2L Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

2 Národní přírodní rezervace v Olomouckém kraji
Praděd Rašeliniště Skřítek Rejvíz Šerák-Keprník Žebračka Králický Sněžník

3 Kralický Sněžník – Prudký potok
Datum vyhlášení 14. prosince 1990 Kód ÚSOP 1298 Lokalita Pardubický kraj, Olomoucký kraj Výška  m n. m. Výměra 1694,67 ha

4 Přírodní Rezervace ► Přírodní rezervace v okrese Jeseník (Nachází se jich zde 6) ► Přírodní rezervace v okrese Olomouc(Nachází se jich zde 15) ► Přírodní rezervace v okrese Prostějov(Nachází se jich zde 13) ► Přírodní rezervace v okrese Přerov(Nachází se jich zde 6) ► Přírodní rezervace v okrese Šumperk(Nachází se jich zde 12)

5 Chomoutovské jezero Chomoutovské jezero je jezero vzniklé po těžbě štěrkopísků. Nachází se v Hornomoravském úvalu na území olomoucké místní části Chomoutov, 10 km severně od centra krajského města a 2,5 km severně od soutoku Oskavy a Moravy na pravém břehu prvně jmenovaného toku do jehož povodí náleží. Rozloha činí 85 ha. Dosahuje maximální hloubky 2 m a leží v nadmořské výšce 220 m.

6 Národní přírodní památky
Borový Jeskyně Na Pomezí Na Špičáku Venušiny misky

7 Venušiny misky Venušiny misky je národní přírodní památka ev. č. 545 zhruba 3 km jižně od obce Velká Kraš v okrese Jeseník. Chráněné území zaujímá vrcholovou část Smolného vrchu(404 m n. m.) v Žulovské pahorkatině. Oblast spravuje AOPK ČR Správa CHKO Jeseníky. Důvodem ochrany je jedinečný geomorfologický výtvor s kulovitou odlučností žuly.

8 Přírodní památky ► Přírodní památky v okrese Jeseník‎ (Nachází se jich zde 6) ► Přírodní památky v okrese Olomouc (Nachází se jich zde 23) ► Přírodní památky v okrese Prostějov‎ (Nachází se jich zde 35) ► Přírodní památky v okrese Přerov‎ (Nachází se jich zde 9) ► Přírodní památky v okrese Šumperk‎ (Nachází se jich zde 9)

9 Malá Voda Malá Voda je přírodní památka , která se nachází v okrese Olomouc západně od města Litovel v údolí řeky Morava. Správa CHKO Litovelské Pomoraví. Důvodem ochrany je malý úsek přirozeného toku v Litovelském Pomoraví.

10 Přírodní parky Přírodní park Kladecko Přírodní park Velký Kosíř

11 Přírodní park Kladecko
Přírodní park Kladecko byl v roce 1990 vyhlášen klidovou oblastí, kterou najdete v okolí obce Kladky. Mimo jiné zahrnuje přírodní rezervace Průchodnice a Rudka, a přírodní památky Skalky, Taramka, U nádrže a Na Kozénku. Na mnoha místech se vyskytují ohrožené a vzácné druhy rostlin a živočichů. Nectavským údolím sice vede silnice i železnice, ale obce na Kladecku mají stále svůj původní vrchovinný ráz a krajina není zasažena chatovou zástavbou

12 ZDROJE: Informace: Obrázky:


Stáhnout ppt "Chráněná území v Olomouckém kraji"

Podobné prezentace


Reklamy Google