Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chráněné krajinné oblasti Olomouckého kraje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chráněné krajinné oblasti Olomouckého kraje"— Transkript prezentace:

1 Chráněné krajinné oblasti Olomouckého kraje
Vypracoval: Jan Smolka Třída: 2L Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Vyučující: Mgr.L.Kašpar

2 CHKO Jeseník Ministerstvo životního prostředí schválilo ve svém koncepčním materiálu vyhlášení NP Jeseníky (jde o vrcholové partie pohoří rozdělené na dvě části oblastí Červenohorského sedla) a dále rozšíření CHKO Jeseníky o území Rychlebských hor (SZ Jeseníku) je chráněná krajinná oblast v pohoří Hrubý Jeseník, vyhlášená v roce 1969. Nejvyšším bodem je Praděd (1492 m) Z větších savců zde žije hojně jelení a srnčí zvěř. Byl zde spatřen i rys ostrovid. K vzácným druhům ptáků zde patří i čáp černý. V Jeseníkách byli také uměle vysazeni kamzíci, kteří se zde dobře aklimatizovali. Vzácné druhy rostlin se vyskytují i na rašeliništích (NPR Rejvíz) a v pramenných oblastech horských bystřin. Většinou smrky Cestovní ruch Chystá se geopark.

3 CHKO Litovelské pomoraví
se nachází na severu střední Moravy mezi městy Olomouc a Mohelnice, přičemž přímo prochází městem Litovel. Vodní toky — Morava, Mlýnský potok,Střední Morava, Malá voda, Mlýnský potok, Častava, Cholinka, Benkovský potok, Kobylník, Třídvorka, Odrážka, Pacovka, Čerlinka, Hradečka, Doubravka, Mírovka, Újezdka Vodní plochy — Moravičanské jezero, Chomoutovské jezero, Podhradní rybník, Rozvišť, Bázlerova pískovna Ostatní — Řimické vyvěračky Duby, Buky Území je rovněž chráněno jako ptačí oblast. Bohaté populace ryb a obojživelníků. Pravidelné hnízdění asi 100 druhů ptáků. Vydra říční, Bobr evropský

4 Jeskyně Jeskyně Olomoucký kraj má nejvíce zpřístupněných jeskyní ze všech krajů České republiky. Např. Mladečské a Javoříčské jeskyně na Olomoucku. Jesenicko nabízí jeskyně Na Pomezí a Na Špičáku. Unikátem evropského významu jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně na Přerovsku, proslulé tzv. gejzírovými krápníky.

5 Chráněné stromy Lípa malolistá, Rouské
Památný strom Hustopeče nad Bečvou Tis červený, Jindřichov Tis červený v zahradě domu 113, Jindřichov

6 Chráněná krajinná oblast Přírodní rezervace
Vysoký vodopád , Bělá pod Pradědem -největší vodopád v Hrubém Jeseníku. V území jsou vzácná mechová společenstva. Šumárník - unikátních společenstvo skal. Sněžná kotlina - ochrana ekosystému horských strží na východním svahu Červené hory. Borek u Domašova - Chráněn je zde reliktní bor na suti devonského křemence. Na Hadci, Bogdíkov Pod Trlinou, Leština - Vyskytuje se tu řada zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin. Pod Slunečnou strání, Jindřichov - vyskytuje zde, řada vzácných a ohrožených druhů živočichů. Bučina pod Františkovou myslivnou , Loučná nad Desnou - Chráněný je zbytek kleno-bukového roklinového pralesa s výskytem vzácných rostlin. Rezervace není veřejnosti přístupná! Chráněná krajinná oblast Přírodní rezervace

7 Rejvíz je horská osada a přírodní rezervace v pohoří Hrubý Jeseník
Rašelinné ekosystémy roste zde i masožravá rostlina rosnatka okrouhlolistá vyskytuje se zde: netopýr severní, z ptáků datel černý, sýc rousný, chřástal polní a čáp černý Nachází zde Malé mechové jezírko, které je zcela zarostlé a není veřejnosti přístupné.

8 Hůrka u Hranic Důvodem ochrany je ochrana květeny, zvířeny a krasových jevů. Prostor rezervace zahrnuje vrchol a významnou část svahů stejnojmenného 370 metrů vysokého vrchu spadajícího do Podbeskydské pahorkatiny. Hranický kras - je vyvinut v ostrůvku devonských vápenců v okolí města Hranic na Moravě. - Jedná se o tzv. pohřbený kras, neboť z několik desítek až stovek metrů vysokých vápencových kopců jsou vidět pouze jejich vrcholky. Údolí jsou zcela zanesena sedimenty miocenního moře. - Přibližně středem vápencového území protéká řeka Bečva.

9


Stáhnout ppt "Chráněné krajinné oblasti Olomouckého kraje"

Podobné prezentace


Reklamy Google