Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF"— Transkript prezentace:

1 SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 rozloha Severní Ameriky je 24,3 mil. km2
je 2,5 krát větší než Evropa 1/3 rozlohy tvoří ostrovy a poloostrovy Ostrovy: největším ostrovem Severní Ameriky i světa je GRÓNSKO (Dánsko), druhý největší je Baffinův ostrov Poloostrovy: Aljaška (USA), Labrador (Kanada), Kalifornský poloostrov (Mexiko)

3 Obr. 1 Severní Amerika

4 Oceány: V – Atlantský oceán
Z - Tichý oceán S – Severní ledový oceán horské pásmo Kordillér - od Aljašky až po Kostariku nejvyšším bodem Severní Ameriky je hora Mt.McKinley (6194m) jiné velké horské masívy např. Sierra Nevada, Skalisté hory

5 východní část SA tvoří Velké planiny -
od Kanady po jih USA střední část SA (USA) tvoří Centrální roviny - od Kanady po Mexický záliv Nížiny: - Pobřežní - Mississippská - Atlantská - Arktická

6 Obr. 2 Velké planiny

7 Obr. 3 Řez severoamerickým kontinentem

8 Otázky k opakování: Které části světového oceánu obklopují Severní Ameriky? Který severoamerický poloostrov je největší? Jak se jmenuje největší ostrov Severní Ameriky? Které světadíly jsou větší než Severní Amerika? Ukažte na mapě zálivy: Hudsonův, Kalifornský, Mexický, Aljašský. Kde se rozkládají Velké planiny?

9 Zdroje : Obr.1 Severní Amerika [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: Obr. 2 Velké planiny [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: Obr. 3 Holeček, Milan. Zeměpis světa 2. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s. r. o. , 2008.


Stáhnout ppt "SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF"

Podobné prezentace


Reklamy Google