Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)"— Transkript prezentace:

1 Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Podmínky pro život vlhké a teplé podnebí
teploty se během roku mění jen velmi málo srážky: 2 000– mm/rok vysoký roční úhrn srážek je zapříčiněn nízkým tlakem nad rovníkem (jedna z tzv. konvergenčních zón) vysoká vlhkost vzduchu Obr. 2 – Tropický deštný les (Austrálie) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Rozložení ve světě většinou v okolí rovníku (tropický podnebný pás)
největší Amazonský prales (Jižní Amerika) dále Konžský (Afrika), Indonésie a Přední a Zadní Indie (Asie) Obr.3 Amazonský prales Indonésie Konžský prales Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Fauna žije zde více než ½ živočišných druhů
Obr. 4 – Anopheles žije zde více než ½ živočišných druhů mnohé druhy hmyzu (komáři – př. Anopheles, přenašeč malárie) obojživelníci – pralesničky (malé jedovaté žabky) některé druhy opic Obr. 5 – Pralesnička batiková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Flóra velmi rozmanitá najdeme zde např. rychle rostoucí stromy
Obr. 6 velmi rozmanitá najdeme zde např. rychle rostoucí stromy jinak též předrůstové stromy nižší patra ekosystému (keře a traviny) mají omezený přístup ke světlu Obr. 7 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Zajímavost a problematika
tropický deštný les váže velké množství oxidu uhličitého a je producentem kyslíku Problematika kácení a vypalování tropických deštných lesů Důvody: vzácná dřeva (výroba nábytku) půda pro zemědělskou činnost zisk přírodních léčiv Obr. 8 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Použité zdroje informací
Veškeré použité zdroje obrázků [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na Obr Obr. 8 – Veškeré použité zdroje obrázků [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na Obr. 2 – Obr. 3 – Obr. 5 – Obr. 6 – Obr. 7 – Veškeré použité zdroje obrázků [cit ]. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na Obr. 4 – Ostatní informace vytvořeny z vlastních zdrojů. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)"

Podobné prezentace


Reklamy Google