Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhPráce a energie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhPráce a energie."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhPráce a energie TémaEnergie Název VY_32_INOVACE_2_26_energie Určení8. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoZáří 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s fyzikální veličinou energie a její souvislostí s vykonanou prací.

2 Energie Aby člověk, živočich nebo stroj mohl konat práci, musí mít v sobě něco, co se může v práci proměnit – ENERGII. Aby člověk, živočich nebo stroj mohl konat práci, musí mít v sobě něco, co se může v práci proměnit – ENERGII. Jídlo Benzín Rostliny Uhlí Může konat práci

3 Energie Energie se může měnit na práci. Platí to i naopak? Energie se může měnit na práci. Platí to i naopak? Při natahování kyvadlových hodin je třeba vytáhnout závaží nahoru. Působíme přitom silou po určité dráze – vykonáme práci. Při natahování kyvadlových hodin je třeba vytáhnout závaží nahoru. Působíme přitom silou po určité dráze – vykonáme práci. Vykonáním práce, získalo závaží energii, kterou pak hodiny použijí ke svému chodu. Vykonáním práce, získalo závaží energii, kterou pak hodiny použijí ke svému chodu. Práce se přeměnila na energii. Práce se přeměnila na energii.

4 Energie Popiš jak se vykonaná práce změní na energii. Popiš jak se vykonaná práce změní na energii.

5 Energie Energie je fyzikální veličina, která vyjadřuje schopnost tělesa konat práci. Energie je fyzikální veličina, která vyjadřuje schopnost tělesa konat práci. Jednotky energie jsou stejné jako jednotky práce – joule (J) a kilowatthodina (kWh). Jednotky energie jsou stejné jako jednotky práce – joule (J) a kilowatthodina (kWh). Rozlišujeme různé druhy energie: Rozlišujeme různé druhy energie: elektrická elektrická chemická chemická jaderná jaderná mechanická mechanická světelná světelná teplo teplo Energii není možné vytvořit ani zničit. Může se jen měnit jeden druh energie v jiný. Energii není možné vytvořit ani zničit. Může se jen měnit jeden druh energie v jiný.

6 Energie V dalších hodinách budeme podrobněji zkoumat mechanickou energii. V dalších hodinách budeme podrobněji zkoumat mechanickou energii. Rozlišujeme dva druhy mechanické energie: Rozlišujeme dva druhy mechanické energie: Polohovou (souvisí s nadmořskou výškou) Polohovou (souvisí s nadmořskou výškou) Pohybovou (má ji každé těleso, které se pohybuje) Pohybovou (má ji každé těleso, které se pohybuje)

7 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-525-9. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.com Energie


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhPráce a energie."

Podobné prezentace


Reklamy Google