Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikroekonomie I Tržní rovnováha a efektivnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikroekonomie I Tržní rovnováha a efektivnost"— Transkript prezentace:

1 Mikroekonomie I Tržní rovnováha a efektivnost
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

2 Tržní rovnováha a její dosahování
Kupující si konkurují a jejich vzájemná konkurence žene ceny vzhůru. Cena, kterou jsou kupující maximálně ochotni platit, je dána jejich mezním užitkem. I na straně nabídky je mnoho prodávajících, kteří si navzájem konkurují. Jejich konkurence naopak tlačí cenu dolů. Minimální cena, kterou jsou prodávající ochotni akceptovat, je ohraničena jejich mezními náklady.

3 Tržní rovnováha a její dosahování
Funkce poptávky nám ukazuje mezní užitek a funkce nabídky nám ukazuje mezní náklady. cena cena D D S S přebytek B E E A nedostatek D D S S množství množství

4 Tržní rovnováha a její dosahování
Tržní rovnováha nastává v průsečíku křivky poptávky a křivky nabídky, neboť tam se poptávané množství právě rovná nabízenému množství, a na trhu nevzniká ani nedostatek, ani přebytek zboží. Cenu v tomto bodě nazýváme rovnovážnou cenou. Na trhu mohou vzniknout dva typy nerovnováhy : Nedostatek Přebytek Při nedostatku poptávané množství převyšuje nabízené množství. Nedostatek vzniká, když je cena nižší než rovnovážná cena. Při přebytku nabízené množství převyšuje poptávané množství. Přebytek vzniká, když je cena vyšší než rovnovážná cena.

5 Změna rovnováhy ze strany poptávky
D S E D S

6 Změna rovnováhy ze strany nabídky
P E S D Q

7 Arbitráž a zákon jediné ceny
Zákon jediné ceny – cena statku se blíží ke stejné výši na všech trzích. Je-li na různých místních trzích rozdílná cena, budou se kupující snažit přecházet na levnější trhy a prodávající naopak na dražší trhy. To nakonec vede k eliminaci cenového rozdílu. Arbitráž – činnost, kdy obchodníci nakupující na levnějších trzích a prodávají na dražších trzích. Platí pro více vzdálené trhy. Neobchodovatelné statky – příliš vysoké náklady na arbitráž nebo na cestování.

8 Shrnutí Kupující si na trhu mezi sebou konkurují, což tlačí cenu vzhůru. Prodávající si na trhu také mezi sebou konkurují, což zase tlačí cenu dolů. Cena, kterou jsou kupující maximálně ochotni platit, je dána mezním užitkem. Cena, na které budou prodávající minimálně trvat, je dána mezními náklady. Tržní rovnováha je taková situace, kdy na trhu není ani nedostatek, ani přebytek statku. Nastává v průsečíku křivky poptávky a křivky nabídky, kde je poptávané množství rovno nabízenému množství. Cena, při které je toto splněno, je rovnovážná cena. Nerovnováha trhu je přechodnou situací. Jedinou stabilní situací na trhu je tržní rovnováha. Tržní rovnováha je efektivní situací, protože vyrovnává mezní užitek statku s mezními náklady.


Stáhnout ppt "Mikroekonomie I Tržní rovnováha a efektivnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google