Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva Ročník:4. Datum vytvoření:srpen 2013 Název:VY_32_INOVACE_14.1.14.ELE Anotace: Prezentační vrstva, aplikační vrstva, výhody zavedení modelu RM-OSI. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Struktura 7.aplikační vrstva ------ aplikační vrstvové protokoly ----- aplikační vrstva mezivrstvové protokoly mezivrstvové protokoly 6.prezentační vrstva -- prezent. vrstvové protok. -- prezentační vrstva mezivrstvové protokoly 5.relační vrstva ------ relační vrstvové protokoly ------- relační vrstva mezivrstvové protokoly 4.transportní vrstva - transportní vrstvové protokoly - transportní vrstva mezivrstvové protokoly 3.síťová vrstva ---------- síťové vrstvové protokoly --------- síťová vrstva mezivrstvové protokoly 2.spojová vrstva -------- spojové vrstvové protokoly -------- spojová vrstva mezivrstvové protokoly 1.fyzická vrstva --------- fyzické vrstvové protokoly --------- fyzická vrstva koncový systém ========= mezilehlý systém ========== koncový systém

3 Prezentační vrstva Úkolem prezentační vrstvy je předat data aplikační vrstvě v požadovaném formátu a naopak přenášet data relacemi ve formátu vzájemně sjednoceném. Do úkolů prezentační vrstvy lze v tomto smyslu také zařadit definici algoritmu, tedy protokolu, který zajistí vhodný výběr společného formátu předávání dat. Nedílnou součástí prezentační vrstvy je i možnost data v rámci jednotlivých relací zašifrovat. Poslední důležitou funkcí prezentační vrstvy je komprimace dat. To se děje v případě, kdy je síť, po které budou data přenášena, příliš pomalá.

4 Struktura 7.aplikační vrstva --- aplikační vrstvové protokoly ---- aplikační vrstva mezivrstvové protokoly mezivrstvové protokoly 6.prezentační vrstva -- prezentační vrstvové protokoly -- prezentační vrstva mezivrstvové protokoly 5.relační vrstva ------ relační vrstvové protokoly ------- relační vrstva mezivrstvové protokoly 4.transportní vrstva - transportní vrstvové protokoly - transportní vrstva mezivrstvové protokoly 3.síťová vrstva ---------- síťové vrstvové protokoly --------- síťová vrstva mezivrstvové protokoly 2.spojová vrstva -------- spojové vrstvové protokoly -------- spojová vrstva mezivrstvové protokoly 1.fyzická vrstva --------- fyzické vrstvové protokoly --------- fyzická vrstva koncový systém ========= mezilehlý systém ========== koncový systém

5 Aplikační vrstva Úkolem této vrstvy je poskytovat služby síťovým aplikacím. Velice často se do této vrstvy zařazují aplikace samotné, jako je například program pro prohlížení WWW stránek, nebo program pro přenášení souborů v síti na bázi protokolu FTP (File Transfer Protocol) apod. Existuje značné množství síťových aplikací. Poněkud nepřesně si můžeme tuto vrstvu představit i ve formě komunikačního rozhraní s uživatelem, například okno programu s různými volbami spojení apod.

6 Výhody zavedení modelu RM-OSI o celý složitý systém datové komunikace se převede na systém s menším počtem vzájemných vazeb, čímž se z něj stává problém, jež lze lépe pochopit a je ve své podstatě přehlednější o jednodušší systém lze lépe v praxi implementovat o umožňuje lépe pochopit složitý proces spojený s výměnou dat v datových sítích

7 Výhody zavedení modelu RM-OSI o umožňuje oddělený vývoj a ladění jednotlivých částí datového systému, jeden výrobce (nebo programátor) se může zaměřit pouze na vývoj konkrétního bloku, který komunikuje s ostatními bloky jen prostřednictvím omezeného počtu rozhraní, bez ohledu na to, zdali je dané rozhraní softwarové nebo hardwarové o podporuje konkurenční prostředí, protože může existovat více výrobců daného bloku či implementací daného protokolu

8 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN 978-80-01-04694-4 HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2003. ISBN 80-867-0604-4. JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN 80-86706-08-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva."

Podobné prezentace


Reklamy Google