Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Tvarosloví na 2.st. ZŠ, Citoslovce Anotace: Prezentace seznamuje s citoslovci, jejich dělením podle původu, slouží k vyhledávání citoslovcí v textu a jejich užíváním ve větách. Autor: Mgr. Jana Vojtěchová Datum vytvoření DUM:6.11..2011 Jazyk: čeština Ročník: VI., VII. Předmět: Český jazyk a literatura Očekávaný výstup: Žáci dokáží vyhledat citoslovce v textu, samostatně je užívat ve větách, nahrazovat je jinými slovními druhy. Klíčová slova: citoslovce Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Citoslovce Tvarosloví 15

3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Dělení podle původu Nevzniklá z jiných slovních druhů (ach, ou, cink) Vzniklá z jiných slovních druhů (hrom a blesky, běda)

4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Ve větě většinou nebývají větnými členy (Ouvej, to bolí!) Nahrazují-li ve větě určitý slovesný tvar, pak jsou přísudkem ( Kosi frrr!) Mohou se objevit i jako podmět ( Ozvalo se jednohlasné hurá.)

5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Použijte ve větách následující citoslovce: Haló Žbluňk Bác Haf Cink Brrrr Hrr Bum Auuu

6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Doplň citoslovce: __________, je tam někdo? Maminka vaří svíčkovou. ______! Holoubek je samé _____ ______. _____, to bolí! ______, to je teda zima! Mňam Cukrúú Haló Auu Brrr

7 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Nahraďte podtržená slova vhodnými citoslovci Honza dupl_____do kaluže. Moucha mi bzučela _______u ucha. Oni se jen smějí ________. Ozvalo se bouchání ________ na dveře. Voda kapala _______do umyvadla. Strčil ______čertta do pytle a zavázal ho. Blesk udeřil ________a strom se rozlomil. Ticho! _______ (2)

8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Zdroj 1 Štěpán Blažek, Přehled učiva českého jazyka, nakladatelství Nová škola 2002, ISBN 80-85607-58-1 2 Kvačková Jaromíra: Opakujeme češtinu v 7.ročníku 1.díl, nakl. Nová škola, 2011, ISBN 978-80-7289-160-3


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google