Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Povídka, hlavní postavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Povídka, hlavní postavy"— Transkript prezentace:

1 Povídka, hlavní postavy
VY_32_INOVACE_Čj-L4.,5.16 Povídka, hlavní postavy Anotace: Co je povídka? Krátký obsah z povídky Boženy Němcové: Divá Bára. Které jsou hlavní postavy povídky? Které jsou vedlejší postavy? Úryvek z filmu Divá Bára. Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český Očekávaný výstup: Při jednoduchém rozboru literárních textů používá elementární literární pojmy. Volně reprodukuje text podle svých schopností, tvoří vlastní literární text na dané téma. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: První stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Pátý ročník základní školy

2 Co je povídka? Povídka je prozaický epický útvar, hlavními rysy jsou jednoduchý děj a neměnnost charakteru hlavní postavy.

3 Obsah povídky Divá Bára
Odmalička byla Bára jiná než ostatní děvčata. Lidé si o ní začali povídat, že ji podstrčila do kolébky divá žena a začali se jí vyhýbat.

4 Přítelkyní Báry byla Elška z fary, její nejdůvěrnější kamarádka
Přítelkyní Báry byla Elška z fary, její nejdůvěrnější kamarádka. Jejich přátelství vydrželo až do dospělosti, přestože Elška byla tři roky v Praze. Když se vrátila, svěřila se Báře, že se zamilovala do mladého lékaře.

5 Elščina teta našla ale Elšce jiného ženicha – správce sousedního panství. Bára se rozhodla, že své kamarádce pomůže. Věděla, že se správce v noci bojí a tak se převlékla za strašidlo a u hřbitova jej vyděsila. Její přestrojení však bylo odhaleno a lidé Báru zavřeli na noc do márnice, kde málem přišla o život.

6 Ráno ke hřbitovu přišel myslivec a dozvěděl se, co se Báře stalo
Ráno ke hřbitovu přišel myslivec a dozvěděl se, co se Báře stalo. Přiznal se, že ji miluje, a požádal ji o ruku.

7 Které jsou hlavní postavy povídky Divá Bára?
Které jsou vedlejší postavy?

8

9 Použitá literatura: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pov%C3%ADdka
Použité obrázky: Úryvek z filmu:


Stáhnout ppt "Povídka, hlavní postavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google