Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

C. Klamy založené na odvádění pozornosti D. Induktivní klamy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "C. Klamy založené na odvádění pozornosti D. Induktivní klamy"— Transkript prezentace:

0 Autor: Mgr. Eva Svobodová
Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Český jazyk a literatura Kvaziargumentace Autor: Mgr. Eva Svobodová

1 C. Klamy založené na odvádění pozornosti D. Induktivní klamy
Pojmy: argumentace, kvaziargumentace, eristika A. Logické klamy B. Psychologické klamy C. Klamy založené na odvádění pozornosti D. Induktivní klamy E. Jazykové klamy

2 A. Logické klamy 1.„non sequitur“ : Jestliže prší, je mokro. Je mokro. Tedy prší Všichni přítomní jsou politici. Není přítomna žádná žena. Žádná žena se nezabývá politikou. 2.chybný obrat soudu: Každý policista je státní zaměstnanec. Ten člo- věk má v dokladech, že je státní zaměstnanec, tedy je policista. 3. circulus vitiosus: Udělal jsem, co jsem udělal. Polygamie je amorální, protože je nemravné, aby jeden muž měl víc než jednu ženu. 4. argumentace s chybným entymématem: Profesor Novák může vyučovat filozofii ve 4.ročníku, vždyť je absolventem filozofické fakulty. 5. chybně interpretovaná implikace: Jestli mu nezaplatíme, prozradí nás. Tedy mu zaplatíme, a on nás neprozradí.

3 B. Psychologické klamy 1. argumentum ad baculum: Jestli to neuděláš, nařežu ti! 2. argumentum ad misericordiam: Jestli mě opustíš, zabiju se! 3. argumentum ad populum: Vy jako slušní lidé/ Maker´s Mark 4. argumentum ad hominem (Rath: „Pane bakaláři…“) - despicere: „omezenec, blbeček, nedouk, nula, epigon“(K.Čapek) - non habet: nezná praxi - caput canis: je suchopárný teoretik o proslulém vědci - negare: bezvýznamný nedovzdělanec - tu quoque: Že nám byla prokázána korupce? A co vy vloni? 5. argumentum ad verecundiam: vědci z Oxfordu prokázali… 6. argumentum ad numerum: 90% žen používá…všichni už to mají… 7. argumentum ad crumenam / Lazarum: má-umí /nemá-je nesobecký 8. argumentum ad antiquitatem/novitatem: je to osvědčené/moderní 9. komplexní otázka: Už jste vrátili, co jste nakradli? 10. sugestivní dichotomie: Buď budete volit nás, nebo vyhraje KSČM.

4 C. Klamy založené na odvádění pozornosti
1. argumentum ad ignorantiam: Nikdy jsem ho neviděl pít, není tedy alkoholik. 2. red herring: USA: Jaký je u vás průměrný plat? SSSR: A vy zase bijete černochy! 3. mutatio elenchi: pravdivost křesť.víry prospěšnost 4. strašák: odlučovače + čističky výdaje, omezení výroby a nezaměstnanost 5. šikmá plocha: legalizace marihuany legalizace heroinu země semeništěm narkomanů, kriminalita, zhroucení civilizace 6.přesunutí břímě důkazu: Spálená tráva na louce je od přistání létají- cího talíře. Nevěříte? Dokažte, že ne! 7. zúžení/rozšíření obecného argumentu: Uznávám právo na život, ale souhlasím s eutanazií/ Mám svobodu slova, mám právo na rasistické výroky.

5 D. Induktivní klamy 1. neoprávněná generalizace: Okradl mě Rom, Romové kradou. 2. statistický sylogismus: Dědeček pracoval v kamenolomu, denně vypil litr rumu a vykouřil padesát cigaret a dožil se osmdesáti. Chci-li se dožít osmdesáti… 3. nereprezentativní vzorek: Anketa provedená včera u zákazníků obchodu Hugo Boss prokázala, že Češi jsou se svou životní úrovní spokojeni. 4. lenivá indukce: Fotografie pana ministra a známého lobbisty XY na společné večeři ani jejich hovor o „pěti mega“ nedo- kazují, že firma pana XY získala státní zakázku protekcí. 5. post hoc, propter hoc: Týden jsem měl rýmu, pak jsem užíval tento preparát, a rýma přešla. Víc lidí umírá v posteli… 6. nevýznamná příčina/větší počet příčin: Nejíš kaši, a africké děti hla- dovějí/2.svět.válku způsobila politika appeasementu.

6 E. Jazykové klamy 1. termini /kvalifikující jazyk: Je velmi originální/svérázný/ trochu zvláštní/ podivín/vyšinutý/blázen….Vaše ubohá pseudokampaň… „Všichni byli vožralí, pan správce byl trochu veselej.“(Hašek) 2. ekvivokace: Česko o návrat do Evropy usilovat nemusí, v Evropě je odjakživa. 3. amfibolie: Překročíš-li řeku Halys, zničíš velikou říši. Byli tam jen učitelé a studenti pozvaní ředitelem. 4. kompozice: Auto spotřebuje méně paliva a produkuje méně nečistot než autobus, proto auta poškozují životní prostředí méně než veřejná doprava. 5. partikularizace: Studuje na prestižní anglické univerzitě. Jeho studium je tedy velmi nákladné. 6. akcent: Moje peníze jim půjčíme.(= nikoli tvé/ tobě do toho nic není) Moje peníze jim půjčíme. (= nedáme)

7 Použité zdroje: Jauris M., Zastávka Z.: Základy neformální logiky, S a M, 1992, ISBN Batko A. : Umění persvaze aneb jazyk ovlivňování a manipulace, Helion, 2006, ISBN Čapek K. : Dvanáctero figur zápasu perem, in Marsyas čili Na okraj literatury, Borový, 1948


Stáhnout ppt "C. Klamy založené na odvádění pozornosti D. Induktivní klamy"

Podobné prezentace


Reklamy Google