Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Studijní obory a jejich uplatnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Studijní obory a jejich uplatnění."— Transkript prezentace:

1 Studijní obory a jejich uplatnění

2

3 Vítejte! V této prezentaci se vám představí jednotlivé obory,
dozvíte se výsledky ankety, na kterou studenti jednotlivých oborů odpovídali, uvidíte, jaké požadavky mají na své budoucí zaměstnance oslovené firmy.

4 1. Studijní obory Uvidíte
Popis oborů převzatý ze školních stránek ( Výsledky ankety, na kterou odpovídaly 3. ročníky (vzor ankety vpravo)

5 Mechanik silnoproudých zařízení (MS)
4 roky, ukončení maturitou Zaměření: - montáž, seřizování, opravy a zkoušení elektrických zařízení s elektronickým řízením s využitím moderních technologií, měřících a diagnostických metod - výuka projektování na počítači - programovatelné logické automaty pro řízení procesů v průmyslu - instalace a nastavování zabezpečovacích systémů - práce s výpočetní technikou (textové a tabulkové editory, používání internetu a tvorba webových stránek) Uplatnění: obsluha, řízení, nastavování a projektování elektrických zařízení

6 MS – Anketa část 1: Co bude dál
Přes polovinu studentů chce jít na vysokou školu, z těch ostatních si většina už našla práci.

7 MS – Anketa část 2: Cizí jazyky
Skoro čtvrtina studentů v anketě napsalo, že umí dva cizí jazyky, což je víc než u ostatních ročníků. Zajímavé… Většina studentů si myslí, že budou potřebovat znát více cizích jazyků.

8 MS – Anketa část 3: Moje budoucí práce
Nástupní plat si představují ze všech oborů nejvyšší. Nechtějí pracovat na směny. Oproti ostatním oborům má menší část studentů řidičák na motorku, který se ovšem v zaměstnání stejně neuplatní. Stejně jako ostatní obory má většina řidičák alespoň na auto, možná proto, že si ho mohli udělat v rámci školy.

9 Mechanik elektronik (ME)
4 roky, ukončení maturitou Zaměření: - spotřební elektronika - číslicová a řídící technika - mikroprocesorová technika a řídící automaty - jednočipové mikropočítače - programovatelné logické automaty pro řízení procesů v průmyslu - práce s výpočetní technikou (textové a tabulkové editory, používání internetu a tvorba webových stránek) Uplatnění: obsluha, seřizování a servis elektronických řídících systémů v oblasti automatizace měření a přenosu dat

10 ME – Anketa část 1: Co bude dál
Z této třídy chce jít na vysokou školu polovina studentů, z ostatních ovšem většina ještě nemá zajištěnou práci a bude ji hledat přes Úřad práce.

11 ME – Anketa část 2: Cizí jazyky
U třídy ME převládá němčina, kterou si studenti zvolili, protože ji měli na základce. Polovina studentů si myslí, že bude potřebovat více jazyků.

12 ME – Anketa část 3: Moje budoucí práce
Tato třída je poměrně skromná. Nástupní plat předpokládá kolem 12 tisíc, čtvrtina je ochotná pracovat na směny. Řidičáky jsou podobné jako u ostatních oborů.

13 Elektronické počítačové systémy (EP)
4 roky, ukončení maturitou Zaměření: - číslicová technika - elektronika - programové vybavení - základy programování - správa a nastavování počítačových sítí Od třetího ročníku možnost volby zaměření: - počítačové sítě (certifikát Cisco) - programování - programování jednočipů Uplatnění: - správci počítačových sítí - programátoři - pracovníci zajišťující provoz, prodej a servis výpočetní techniky

14 EP – Anketa část 1: Co bude dál
Většina studentů EP chce po maturitě jít na vysokou školu, ostatní už mají zajištěnou práci.

15 EP – Anketa část 2: Cizí jazyky
V této třídě má větší část němčinu a žádný student neumí žádný další cizí jazyk. Většina studentů si myslí, že jim bude stačit ten jazyk, co už umí.

16 EP – Anketa část 3: Moje budoucí práce
Studenti EP mají vysoké nároky na plat, které se jim můžou vyplnit, pokud udělají vysokou školu. Nechtějí pracovat na směny, chtěli by 8hodinovou pracovní dobu, stejně jako ostatní obory.

17 2. Požadavky na vzdělání Uvidíte výsledky ankety,
kterou jsme dali vyplnit několika firmám z elektronických a počítačových odvětví

18 Požadavky firem na vzdělání
Všem ze sedmi navštívených firem postačuje středoškolské vzdělání Na druhém grafu vidíte, jak preferují firmy jednotlivé obory Zkoušky, které si lze v naší škole udělat, jsou pro zaměstnavatele zajímavé

19 Možnosti pracovního růstu
Studenty čeká v budoucím zaměstnání řada školení a dalšího vzdělávání Všechny firmy uvedly možnost růstu pracovní pozice, přičemž přednost mají vysokoškoláci Během zaměstnání můžete u většiny firem také studovat (když to budete stíhat)

20 Platové podmínky Průměrný nástupní plat (čistou mzdu) vidíte na grafu
Všechny firmy měly stejný systém mezd a to základní mzda + příplatky podle produktivity

21 Řidičský průkaz Většina firem vyžaduje řidičský průkaz skupiny B, jedna firma požadovala i skupinu C (nákladní automobil)

22 Pracovní doba Firmy vyžadují po zaměstnancích, aby si udělali volný čas, kdy bude potřeba. Čtvrtina oslovených firem pracuje na směny. Práci na částečný úvazek podporují jen některé firmy.

23

24

25

26 (za chvíli poběží znovu)
Konec prezentace (za chvíli poběží znovu) Ankety: třída EP 4 Prezentace: Lukáš Čanda, EP 4


Stáhnout ppt "Studijní obory a jejich uplatnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google