Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiáluDUM č. 16 Migrace, solidarita a populace AutorDoc. Miroslav Sapík Tematická oblastZáklady společenských věd - velké sociální skupiny a vztahy v nich AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předmět Základy společenských věd – oblast velké sociální skupiny a vztahy v nich. DUM je určen pro studijní obory - Obchodní akademie, Ekonomické lyceum a nástavbové studium obor Podnikání, učební obor Kadeřník, kadeřnice. DUM je určen pro výuku migrace, jejich druhů, významu migrace v současném světě. Podává vysvětlení a příklady pojmů solidarita a populace. Ročník2. ročník nástavbového studia obor Podnikání, 4. ročník Obchodní akademie a Ekonomického lycea, dále pak pro 1. a 2. ročník učebního oboru Kadeřník, kadeřnice. Datum tvorbyříjen – listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 DUM č.16

3  Migrace je stěhování nějaké části společnosti, jedinců z jednoho území na jiné.  Migrace je stará jako existence lidstva.  Lidé se od nepaměti stěhovali z různých důvodů a na různá místa.  Migrace může být legální a nelegální.  Příčinou migrace můžou být náboženské, ekonomické, politické důvody.

4  Rozlišujeme migraci a imigraci.  Emigrace - je počet lidí, kteří se vystěhovali za určité období z jedné země do jiné.  Imigrace – je počet lidí, kteří se přistěhovali za určité období do určité země.  Počet migrantů a imigrantů není stejný a liší se v různých dobách.

5  Migraci můžeme také rozlišovat na přirozenou a nucenou.  Přirozená migrace je na základě vlastního rozhodnutí např. za rodinou, příbuznými apod.  Nucená migrace je způsobena např. politickou situací, náboženskými konflikty, ekonomickou situací např. v rodině.

6  V souvislosti s migrací vznikají nové pojmy jako: azyl, azylant, žadatel o azyl  Azyl je možné charakterizovat jako ochranný pobyt, který stát poskytuje příslušníkům jiného státu nebo osobě bez státní příslušnosti v souvislosti s jejím pronásledováním zpravidla z důvodů politických.  Azylant je cizinec, kterému byl udělen azyl.  Žadatelé o azyl – jedinec si může podat žádost o azyl. Výsledek není předem jasný a na základě jednání azyl získá nebo také nezíská. Pokud není azyl udělen, musí vycestovat z území ČR. (is.muni.cz/th/66198/pedf_m/kopletni_diplomk a.pdf; dne 4. 11. 2013).

7 https://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+migracehttps://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+migrace 1.10.2013

8  Migrace v České republice se podstatným způsobem rozšířila po našem vstupu do EU.  V současné době máme na našem území migranty z celého světa.  Migrace je velmi komplikovaná v územích, které jsou dlouhodobě pod vojenským nebo politickým tlakem (Afganistan, asijské země, východní Evropa).

9 Solidarita  Je důležitá součást dnešního života společnosti.  Vytváří různé vztahy mezi lidmi, ať už se znají nebo jsou si cizí a poznávají se v různých životních situacích.  Solidarita vychází ze skutečnosti, že všichni žijeme dohromady, vytváříme nové vztahy a při některých situacích nám pomáhají cizí lidé.

10 https://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+solidaritahttps://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+solidarita dne 1.1O.2013

11  Je to výraz solidarity, solidárního jednání.  Proto je důležité si vzájemně pomáhat a podporovat ty, kteří jsou momentálně slabší a nemají možnost být soběstační.  V některých situacích a v životě je důležitá kooperace mezi lidmi, než snaha o individuální řešení vzniklé situace.

12  Populace je počet jedinců, kteří žijí na konkrétním území.  Celkový počet lidské populace byl v roce 2011 asi 7 miliard lidí. V současné době se především mluví o stárnutí populace.  U populace se sleduje:  porodnost, úmrtnost, hustota obyvatelstva a migrace.  Nauka o obyvatelstvu je demografie.

13 https://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+demografiehttps://www.google.cz/#q=obr%C3%A1zky+demografie dne 1.10.2013

14  Seznam použité literatury:  Kol. autorů: Odmaturuj ze společenských věd. Didaktis, Brno 2004, s. 123.  Kol. autorů: Společenské vědy pro střední školy 2. Didaktis, Brno 2010.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google