Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková. Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku 2001. Prvním městem v Karlovarském.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková. Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku 2001. Prvním městem v Karlovarském."— Transkript prezentace:

1 Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková

2 Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku 2001. Prvním městem v Karlovarském kraji, kde jsme začali poskytovat terénní sociální práci, byl Sokolov. Terénní pracovníci se zaměřovali na pomoc lidem ze sociálně vyloučených lokalit ve městě. Pracovali samostatně, řízeni centrálou v Praze. Terénní forma poskytování sociálních služeb umožnila pracovníkům zmapovat problémy klientů přímo v jednotlivých lokalitách.

3 Vznik pobočky Sokolov Zájem o terénní sociální služby se stále zvyšoval. Společnost Člověk v tísni proto zřídila v rámci Programů sociální integrace regionální pobočky v několika krajích, včetně Karlovarského. Pobočka Sokolov vznikla v roce 2006. Má samostatné vedení podléhající centrále v Praze. Počet zaměstnanců pobočky i lokalit, ve kterých působíme se stále rozrůstá. Roste také množství poskytovaných služeb.

4 Kde působíme Pobočka Sokolov má nyní již 16 zaměstnanců, z toho 12 pracuje s klienty. Terénní pracovníci začali vedle Sokolova působit v Rotavě, Oloví, Karlových Varech a Chodově. Od roku 2009 působí naši pracovníci také v Ostrově a Jáchymově. Na základě poptávky po našich službách plánujeme rozšiřování do dalších měst v Karlovarském kraji.

5 Jaké služby poskytujeme První poskytovanou službou byly Terénní programy. Služba se zaměřuje na jednotlivce starší 18 let. Terénní pracovníci pomáhají klientům řešit aktuální problémy z oblasti bydlení, zaměstnání, financí a mezilidských vztahů. Vzhledem k množství klientů se obvykle jedná o krátkodobou spolupráci. Od roku 2009 poskytujeme také Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Vedla k tomu snaha o souvislou dlouhodobou spolupráci s klienty a zaměření na rodinu a její problémy.

6 V rámci Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi jsme poprvé začali řešit rodinu jako celek. Zaměřili jsme se tedy na všechny její členy, včetně dětí a péči o ně. Terénní pracovníci, poskytující tuto sociální službu, pravidelně pracují s omezeným množstvím rodin. Spolupráce se uzavírá na šest měsíců a poté ji lze dále prodloužit. Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi mají za cíl dlouhodobě stabilizovat situaci rodiny. Snaha zaměřit se na rodiny v širším kontextu vedla ke vzniku dalších služeb.

7 V rámci programu Podpora vzdělávání jsme zavedli doučování dětí ze sociálně slabých rodin. Přímo v rodinách doučují děti proškolení dobrovolníci. Jejich úkolem je zapojit do doučování také rodiče a vzbuzovat v nich zájem o vzdělání jejich dítěte. Další činností, která má podpořit vzdělávání dětí ze sociálně slabých rodin je Karierní poradenství. To zatím probíhá na základních školách pro žáky osmých a devátých ročníků. Lektor jim pomáhá zamyslet se nad budoucím povoláním a možným dalším studiem.

8 Snaha o podporu sociálně slabých rodin s dětmi vedla ke vzniku další služby a tou je Klub matek, který byl v květnu otevřen v Sokolově. Matky zde tráví čas diskusemi, vzdělávacími semináři i kreativním tvořením. Jejich děti od tří do šesti let mohou od května v Sokolově navštěvovat Předškolní klub. Děti zde tráví čas podobně jako jejich vrstevníci ve školce. Děti ze sociálně slabých rodin většinou nechodí do školky a při nástupu do školy jim chybí základní znalosti. Předškolní klub má za cíl připravit děti na školní docházku.

9 Jak jsme financováni Do roku 2009 jsme čerpali finanční prostředky zejména od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Dále také od Karlovarského kraje a měst, kde jsme působili. Od roku 2009 jsme financováni téměř výhradně z Evropského sociálního fondu. Část prostředků čerpáme z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost díky Individuálnímu projektu Karlovarského kraje. Další část financí čerpáme z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

10 S kým spolupracujeme Terénní pracovníci spolupracují na zakázkách svých klientů s: různými odbory městských a obecních úřadů, kurátory, školami, pedagogicko-psychologickými poradnami, lékaři, soudy, probační a mediační službou, střediskem výchovné péče, českou správou sociálního zabezpečení, zdravotními pojišťovnami, majiteli nemovitostí, exekutory, bankami, nebankovními peněžními institucemi, jinými neziskovými organizacemi, atd.

11 Jak nás můžete kontaktovat Jan Němeček – ředitel pobočky Adresa: Nádražní 544, 356 01 Sokolov Tel: 777 333 879 E-mail: jan.nemecek@clovekvtisni.czjan.nemecek@clovekvtisni.cz Mgr. Kamila Lišková – koordinátorka služeb Tel: 777 787 988 E-mail: kamila.liskova@clovekvtisni.czkamila.liskova@clovekvtisni.cz

12


Stáhnout ppt "Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková. Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku 2001. Prvním městem v Karlovarském."

Podobné prezentace


Reklamy Google