Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYPRAVOVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYPRAVOVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 VYPRAVOVÁNÍ

2 Kde se můžeme s vypravováním setkat?
-v běžných hovorech-prosté vypravování událostí, vlastních zážitků, zážitků jiných osob, v dopisech -v literatuře (základ románů, povídek, novel) -v publicistice – fejeton, reportáž -v odborných pracích (např. s histor.tematikou)

3 Co je podstatou vypravování?
DĚJ (PŘÍBĚH) – vystižený tak, abychom si ho dovedli představit) ČASOVÁ ZAKOTVENOST LOGIKA ZÁPLETKA NÁZORNOST A ŽIVOST

4 Jak vypadá osnova vypravování?
1) ÚVOD (seznámení s prostředím) 2) VLASTNÍ VYPRAVOVÁNÍ (STAŤ) a) zápletka b) stupňování c) růst napětí d) kolize e) konflikt f) vyvrcholení g) rozuzlení 3) ZÁVĚR

5 Jaký je základní čas vypravování?
ČAS MINULÝ

6 Vyprávěcí postupy 1) postupné vyprávění
2) dodatečné vyprávění (např. Detektivka) 3) retrospektivní (vyprávění s rámcem) 4) odbočení (zpomalení vyprávění, zvýšení napětí-popis, vedlejší děj)

7 Řeč přímá (důležitá pro dynamiku), polopřímá, vnitřní monolog
Řeč vypravěče Ich forma Er forma Napište do sešitu jeden příklad věty v ich formě a er formě. Řeč přímá (důležitá pro dynamiku), polopřímá, vnitřní monolog Poznáš, co je to za typ řeči? Zavěsila se do studenta a říkala, nechť, ať ji vidí celé město, nikoho se nebojí, je tolik ráda, že Jaroslav přišel.

8 Tipy pro psaní vypravování
výběr vhodného nadpisu správná osnova významově bohatá slova základem jsou slovesa pestrost výrazů - podstatná jména, přídavná jména synonyma přirovnání rčení přímá řeč jednodušší věty (ne příliš složitá souvětí)


Stáhnout ppt "VYPRAVOVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google